Жоан Лапорта убедително спечели извънредните президентски избори в "Барселона" и за втори път ще е начело на клуба. 

Гласуваха 55 611 от 109 531 членове на Барса, имащи право на вот. 58-годишният Лапорта получи 54 процента от гласовете, основният му съперник Виктор Фонт - 30%, а останалото - третият кандидат Тони Фрейша.

Лапорта беше президент в периода 2003-2010 г. и по негово време "Барселона" два пъти спечели Шампионската лига и взе четири титли на Испания. Той назначи Пеп Гуардиола за старши треньор, привлече звезди като Роналдиньо и Самуел Ето'о, а Лео Меси изгря и се превърна в суперзвезда.

Меси гласува.

 

Аржентинецът бе сред гласувалите вчера. А една от първите задачи на Лапорта е да убеди Меси да остане, договорът му изтича през лятото, а през миналата година №10 опита да напусне.

Според писания в испански медии двамата са близки и Жоан Лапорта е бил фаворитът на 6-кратния носител на "Златната топка".

Същевременно "Барселона" е пред фалит, има огромни дългове от над 700 милиона евро, а бивши и настоящи шефове на клуба са разследвани за корупция и финансови злоупотреби.

В първото си изявление Лапорта призова отбора да отиде в Париж тази седмица за реванша от Шампионската лига и да опита да направи чудо срещу "Пари Сен Жермен", който спечели с 4:1 първия осминафинал на "Камп Ноу".

Най-вероятно Роналд Куман ще остане старши треньор, независимо как приключи сезона.

Барса все още има шанс да стане шампион

Тимът е на три точки от лидера "Атлетико", който има и мач по-малко, но напоследък прави доста грешки и авансът му се стопи. "Реал" изостава на 2 т. от Барса в класирането на Примера дивисион.

Снощи мадридските грандове направиха 1:1. Луис Суарес откри в 15-ата минута, но Карим Бензема в 88-ата спаси поне точка за "белите". Така 12 кръга преди края битката за титлата все още е отворена.

"Барселона" е финалист за Кралската купа - срещу "Атлетик" (Билбао).