Цените на фючърсите на суровия петрол от международния бенчмарк "Брент" се повишиха още малко в тазсутрешната търгвия и към момента се продават на цена от 70,80 долара за барел. Това е второто прескачане на границата от 70 долара за седмица и най-високата стойност, която черното злато е достигало от началото на пандемията в началото на миналата година. 

В същото време ситуцията е сходна и с американския суров петрол WTI, който преживя истинска драма през миналия март, търгувайки се за кратко дори за отрицателни стойности. Той също постигна рекорд и към момента фючърсите му за април се продават на цена от 67,50 долара за барел.

Причините за движението нагоре са основно две. Първо - одобреният законопроект за стимули на американската икономика, който администрацията на Джо Байдън успя да прокара през двете камари на Конгреса. Той е на стойност от 1,9 трилиона долара и според вносителите му би трябвало да изтегли щатския стопански живот към нивата му от преди кризата. 

В същото време обаче войната в Йемен продължава да влияе на търговията, заради продължаващите и засилващи се удари на силите на Хусите. Те използват безпилотни летателни апарати, вероятно финансирани от Иран, с които успяха да нанесат тежки удари по петролни инсталации в Саудитска Арабия. Според някои източници един от ударите е нанесъл сериозни щети "в самото сърце на петролна Саудитска Арабия", особено на местата, отговарящи за експорта. 

Очакването е, че движението на цената нагоре ще продължи заради отказа на ОПЕК+ да запази намаленото производство поне до края на април. В същото време търсенето все още не е напълно възстановено. 

Проблемът - високата цена на петрола може да се окаже сериозна спирачка пред възстановяването на някои развиващи се пазари, което основно се движи от потреблението.