Българският холдинг "Еврохолд" ще сключи сделка за дялово придобиване на стойност от 31 млн. долара с люксембурдския инвестиционен фонд GEM Global Yield LLC SCS (GEM). Така инвеститорът ще налее свежи средства в компанията, като срещу тях ще получи дял от собствеността на акциите. 

Сделката бе обявена през Българската фондова борса и идва малко преди "Еврохолд" да придобие права над ЧЕЗ - България. Придобиването бе разрешено от всички регулатори след първия отказ и последвалото обжалване. Част от парите на люксембургския фонд ще послужат именно за плащането по изкуването на ЧЕЗ, което се оценява на близо 200 млн. лв. Освен това обаче ще се финансира и развитието на застрахователния и основен бизнес на компанията. 

Инвеститорите от GEM се представят като глобален фонд с над 30 години история и над 400 реализирани сделки. До момента той е налял около 3,4 млрд. долара в 70 различни държави, повече на развиващи се пазари като нашия. 

Припомняме, че само преди няколко дни "Еврохолд" обяви и че ще опита да увеличи капитала си през нова емисия акции, предложени на Българската фондова борса. Надеждата е да се съберат около 100 млн. евро собствени средства. За да се стигне дотам обаче, идеята трябва да бъде одобрена на общото събрание на акционерите, насрочено за 10 април. Именно така би трябвало да бъде и завършено набирането на финансиране за сделката за ЧЕЗ.