Обявените за международно (засега безплодно) издирване преди цели девет години Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", ще се разделят с имущество на стойност точно 2 474 582 лв.

Окръжният съд в Кюстендил уважи част от исканията за отнемане в полза на държавата по делото, което антикорупционната комисия - в миналото "Комисията Кушлев", сега КПКОНПИ, заведе срещу двамата и техните съпруги.  Искът е на обща стойност 4 250 189 лв., но съдът уважава част от него.

Братя Галеви бяха осъдени през далечната вече 2012 г. за създаване и участие в организирана престъпна група и рекет, като малко след това стана ясно, че са изчезнали. Оттогава са обявени и за издирване.

Придобитото от Галеви имущество през проверявания период е на значителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лв., а разликата между приходи и разходи на проверяваните и семействата им е отрицателна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати за семейството на Пламен Галев и на 4 876, 67 - на семейството на Ангел Христов - посочват от съда.

С други думи: разходите са превишавали приходите с тези суми, "от което се обосновава извода, че ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на недвижимите вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове".

Според съдебния състав липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество. По този начин съдът счита, че е установена още една предпоставка за исканата гражданска конфискация - имуществото да е придобито в рамките на проверявания период, да е на значителна стойност, за което не е установен законен източник на вложените в придобиването му средства.

Съдебен състав приема, че "може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество".

Доходите им са били прикривани с разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише още в мотивите си председателя на съдебния състав - съдия Татяна Костадинова.

Така че съдът отнема в полза на държавата имотите на Галеви, заедно с построеното върху тях, в село Ресилово, т.е. така нареченото им имение.

По отношение на исканията за отнемане на суми от банкови сметки, съдът ги е отхвърлил в по-голямата им част, тъй като "сумите не са били налични по тези банкови сметки към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията".

Отхвърлено е и искането за отнемане на оръжията на "Братя Галеви", защото те вече са били отчуждени, но в полза на държавата ще бъде отнета левовата им равностойност.

"През цялото време, докато вървеше делото, в кулоарите на съда се коментираше, че на името на братя Галеви не се води нищо, а на фирми и съдружници на Сейшелите, а авоарите им са на Британските острови", посочва БНР.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.