Представителка на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) посъветва страните от ЕС да не дават спешно разрешение на руската ваксина „Спутник V“, предаде АФП, цитирана от БТА.

Според Криста Виртхумер-Хохе засега няма достатъчно данни за ваксинираните с нея.

„Това си е малко като руска рулетка", каза Виртхумер-Хохе, която е председател на управителния съвет на ЕАЛ.

В момента зачестяват контактите между правителството във Виена и Москва.

„Имаме нужда от документи, които можем да проучим. Засега нямаме данни за страничните въздействия при ваксинираните. Намираме се в непозната ситуация и затова настоятелно съветвам да не се издава национално разрешение по спешност", каза Виртхумер-Хохе.

Миналата седмица ЕАЛ започна да разглежда „Спутник V“ за евентуално ползване в ЕС. След това съобщение руските власти заявиха, че са готови да доставят ваксини за 50 милиона европейци от юни.

„В бъдеще може и да имаме „Спутник V“ на нашия пазар, но това ще стане, след като проучим необходимите данни въз основа на европейските норми за контрол на качество и ефикасност“, заяви представителката на ЕАЛ.

Редица страни от ЕС са вече нетърпеливи заради процедурата за одобрение на ваксини, която смятат за прекалено мудна, и се ориентират към все още неодобрени препарати. Сред тези държави е Унгария, която от миналия месец започна да използва руската ваксина. Поръчки за „Спутник V“ направиха също Чехия и Словакия.

В края на февруари австрийският канцлер Себастиан Курц спомена в разговор с руския президент Владимир Путин възможността за доставки на „Спутник V“ за страната му. Той заяви, че ваксините не трябва да бъдат предмет на геополитически битки.