Обявените снощи от здравния министър Костадин Ангелов възможни нови затягащи мерки на регионален принцип предизвикаха рано тази сутрин ответна реакция на развлекателния бранш. С остър тон и много удивителни от Българката асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обявяват против "ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 01.04.2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции".

Вчера, по отношение на заведенията, Ангелов обяви, че може да се наложи по-ранен вечерен час (сега те работят до 23 ч.) в области, където заболеваемостта от коронавирус е над 300 на 100 хиляди души население. Става въпрос за "около осем области", сред които София-град, Кюстендил, Бургас, Шумен. 

От БАЗ и СЗБ обаче видяха "дежа вю". 

"Събитията от последните дни ни връщат към месец октомври 2020 г., когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени. Часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне!!! 

Сега проф. Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за "българския модел". Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции".

От бранша показват и какво е цялостното им отношение към здравните власти. Ето така:

"Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози.

Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията.

И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…".

Двете организации намекват още, че са готови да изведат хората си на активен протест на жълтите павета, след като предходния, който бе под формата на хепънинг - с музика и танци, явно не е бил разбран правилно от властите. Настояват и за "незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които сме затворени. Защото множеството наши колеги все още не са получили тази жизненоважна за оцеляването им подкрепа". Посочват също така, че ако има повишаване на броя новозаразени (а то има), то не се дължи на отварянето на дневните заведения, което е факт от 1 март, т.е. от по-малко от 10 дни.