Космическата компания на Илон Мъск SpaceX ще осигурява интернет и на автомобилите Tesla през проекта за сателитен интернет Starlink, съобщи Digital Trends.

Това стана ясно от искане на SpaceX към американската Федерална комуникационна комисия (FCC) за позволение да инсталира своите интернет терминали в подвижни превозни средства - не само в домовете.

По-късно Мъск уточни, че целта са самолети, кораби, камиони и кемпери, защото терминалите засега са твърде големи за лека кола. В бъдеще обаче ще се опитват да осигурят интернет и в Tesla.

Тези терминали, за разлика от домашните, ще трябва да се инсталират от специалисти. Но те ще осигурят постоянна стабилна интернет връзка на всякакви превозни средства във всяка част на земното кълбо.

Това ще разшири сериозно обхвата на широколентовата интернет връзка, която сателитите Starlink имат за цел да осигуряват. Над 1000 от тях вече са в орбита около Земята, като в следващите години SpaceX има за цел да изстреля още 11 хиляди.

В момента домашните потребители могат да поръчат предварително домашният терминал за еднократно плащане от 549 долара, а месечната такса е 99 долара. Малкото хора, тествали услугата, съобщават за скорост от 100 мегабита в секунда, което е скоростта на най-евтините пакети в България, но в много други държави, включително и САЩ, е доста бързо за цената и покритието. Мъск обяви, че скоростта скоро ще се вдигне до 300 мегабита в секунда.

Основната цел на Starlink е да осигури интернет в отдалечени места, където оптичната кабелна мрежа е неразвита и често спира за дълги периоди от време при аварии. Това са не само джунглите на Амазонка или африканските пустини, но и много части на САЩ.