България е сред 17-те страни в Европа, получили партида ABV5300 от ваксината на „АстраЗенека“, съобщава Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

Медицинският регулатор в Австрия е спрял използването на същата партида, след като ваксиниран с нея пациент е бил диагностициран с тромбоза (образуване на съсиреци в кръвоносните съдове) и е починал 10 дни по-късно.

Друг пациент пък е постъпил в болница с белодробна емболия (запушване на една или повече белодробни артерии) и в момента се възстановява. Отделно от вчера насам са регистрирани два случая на тромбоза, свързани със същата партида.

Засега няма индикация, че ваксинирането е причинило тези проблеми, изтъкват от ЕАЛ. Те не са отбелязани и като странични ефекти от използването на този препарат.

Въпросната пратка била получена в общо 17 държави - България, Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция. Тя съдържа общо 1 милион дози.

Освен Австрия още четири страни са спрели от вчера ваксинирането от същата партида. Това са Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

На този етап не се смята, че има проблем с качеството на самата ваксина. Пратката обаче се проверява.

Досега са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия с ваксината на „АстраЗенека“. Това са 0,0007% от ваксинираните.