Гръцките власти отричат, че са спрели съмнителна партида от коронавирусни ваксини на „АстраЗенека“, съобщава всекидневникът „Катимерини“.

Лекарственият регулатор на страната опроверга такива съобщения в местния печат, посочва вестникът.

По-рано Австрия съобщи, че разследва смъртта на пациентка, инжектирана с ваксина от въпросната партида. 

Австрийските власти уточниха, че няма доказателства, че смъртта е свързана с ваксинацията, но обявиха, че като предпазна мярка останалите дози от партидата няма да бъдат използвани.

Освен Австрия, още Естония, Литва, Латвия, Люксембург, Дания, Исландия и Норвегия спряха ваксинирането с дози от същата партида.

В официално съобщение гръцкият регулатор заяви, че съобщенията за спирането на същата партида в страната „не отговарят на истината“.

„Европейската агенция по лекарствата, производителят, както и Австрийската агенция по лекарствата не свързват тази партида и ваксинация с нежеланите реакции, регистрирани в Австрия“, се казва в съобщението си Националната организация по лекарствата.

Латвия също обяви, че спира да използва дозите от партидата ABV5300, която съдържа общо 1 милион дози, разпределени между 17 страни членки на ЕС: България, Литва, Естония, Люксембург, Латвия, Ирландия, Дания, Австрия, Гърция, Швеция, Холандия, Полша, Испания, Исландия, Франция, Малта и Кипър.