Европейският парламент прие днес резолюция, съгласно която ЕС е обявен за "зона на свобода" за представителите на ЛГБТ общността. Предложението за подобна резолюция е реакция на "зоните без ЛГБТ идеология", обявени от стотина полски общини, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера в ЕП се проведоха дебати по въпроса. Резолюцията, която е правно необвързваща, беше приета с 492 гласа "за" и 141 гласа "против", а въздържалите се бяха 46.

Европейската комисия подкрепи инициативата.

"Да бъдеш себе си не е идеология. Вие сте си у дома в ЕС. ЕС е една зона на свобода за ЛГБТИК общността (лезбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални и куиър)", написа в Туитър вчера председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В текста на резолюцията ЕК е приканена да използва всички налични инструменти, включително производствата за установяване на неизпълнение на задължения, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия Регламент относно защитата на бюджета на ЕС, за да противодейства на нарушенията на основните права на ЛГБТИК лицата в ЕС, съобщи пресслужбата на ЕП.

От 2019 г. стотина общини в Полша приеха резолюции "срещу ЛГБТ идеологията" или "харта за правата на семействата". Те представляват около една трета от територията на Полша и се намират основно в югоизточната и източната част на страната, която традиционно е силно католическа. Това обаче накара ЕК да лиши някои от тези общини от субсидии. Неотдавна полски съдилища анулираха някои от тези резолюции, определяйки ги като противозаконни, а някои общини сами ги отмениха.