Издадени са заповеди за премахване на трите павилиона, които са на общински терени на бул. „Иван Гешов“, където при инцидент загина 16-годишно момче. Това каза кметицата на София Йорданка Фандъкова в неделя по Нова тв.

Младежът почина от токов удар, след като стъпи на шахта на спирката пред болницата.

„Службите – Полицията и Прокуратурата продължават разследването. Ние сме дали цялата информация, включително резултатите от проверката, която аз разпоредих по отношение на законността на обектите там. За трите павилиона, които са на общински терени, са издадени заповеди за премахване. За двата, които са на терена на болницата, очакваме от районната администрация констативните актове, за да може да се издадат такива заповеди“, обяви тя.

По думите ѝ „още веднага беше спряно електричеството на тези павилиони, които се захранваха от този незаконно преминаващ кабел".

"Павилионът, който доскоро работеше на терена на болницата, се захранва от болницата. Сигурно са решили, че той няма отношение към този случай и трябва да остане да работи, но това е възмутително. Настоявам всички, които имат отношение към тази задача, спешно да се мобилизират и да я свършат, защото е абсурдно да работи обект, който няма удостоверение за въвеждане в експлоатация“, добави Фандъкова.

Обяснението на д-р Дечо Дечев

Бившият директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев в неделя даде своята версия за павилионите пред лечебното заведение. Според част от обясненията и прехвърлянето на топката между отделните институции след смъртта на 16-годишния младеж, имаше и коментари, че будката, която е захранвал с ток кабелът, убил момчето, е била разрешена по времето, когато Дечев е бил начело на болницата.

"2017 г., когато се върнах на работа в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" видях, че има павилиони, които ги нямаше преди. Изпратихме писмо до община Триадица, откъдето ни отговориха, че обектите са монтирани без одобрена документация и разрешение за поставяне и във връзка с това са изпратени писма до Столична община", обясни той пред БНТ.

"Ние информирахме, че са незаконни, община Триадица потвърди, че са незаконни, какво се е случило оттам нататък не знам", повтори той.

Д-р Дечев добави, че не смятал за правилно да се запушат велоалеите и ремонтираните тротоари "с някакви будки, които нито имат ток, нито вода".

Все пак той уточни, че "само с една от лавките, която е на територията на болницата, сключихме договор, за да им даваме ток и вода".