Тази година туристическият сезон ще да бъде открит по-рано - още от 1 май.

Това съобщи вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова от Рожен, където придружаваше премиерът Бойко Борисов. 

Решението идва на фона на влошаващата се епидемиологична обстановка в страната. България обаче ще осигури свободен достъп на почиващи отвън, ако е изпълнено едно от три условия.

Щяло да има ясни правила и мерки, които утре ще бъдат подредени в заповед на Николова.

За чуждите туристи, които искат да посетят страната, ще бъдат осигурени "сигурни зелени коридори", добави здравният министър Костадин Ангелов, който също беше част от антуража на премиера тази неделя.

Най-важното било участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, подчерта Ангелов.

Всеки от туристите ще има три възможности, за да почива в България - или да е ваксиниран, или да е изкарал коронавируса и да има антитела, или да представи отрицателен PCR тест.

"Ще дадем възможност на всеки турист", добави министърът.

Тук премиерът Бойко Борисов подсети Николова, че не е казала мотото на туристическата кампания тази година, а тя бодро изрецитира: "Изберете България за безопасна почивка".

Борисов внесе още разяснение - било съгласувано с Европейската комисия и страната ще има право да приема туристи от трети страни извън ЕС, които са с отрицателни тестове или са имунизирани, дори и ваксината да не е одобрена все още в съюза.

"PCR тест, антитела или ваксина - добре си дошъл да почиваш безопасно", повтори той.