"Вината не е наша, че да не се опитва някой да ни я вменява."

Това беше основният лайтмотив на премиера Бойко Борисов по време на диалог със здравния министър Костадин Ангелов за доставките на ваксини, защо няма достатъчно и къде е вината - не и в българските власти. Оживената размяна на реплики между двамата се случи на връх Рожен, където Борисов отиде да нагледа Националната астрономическа обсерваторията. Той беше придружен от няколко министри - вицепремиерката Марияна Николова, просветния министър Красимир Вълчев и Ангелов (и двамата са водачи на две листи на ГЕРБ). Във високопоставената компания беше и председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По време на прякото включване от Рожен станаха ясни няколко неща - първо, чия е вината за неразборията около ваксините, второ - че най-вероятно имунизацията със спрения за прилагане препарат на "АстраЗенека" ще бъде възобновена към четвъртък, трето - в понеделник Николова, консултирайки се с Ангелов, трябва да е готова с изискванията за чуждите туристи, които ще посетят страната ни, за да могат туроператорите да са наясно какви пакети за почивка у нас могат да предлагат.

(Какви точно са изискванията и кога стартира туристическият сезон може да прочетете тук -

)

Борисов и чия е вината

Борисов няколко пъти натърти, че е питал на Европейски съвет кой носи отговорността и дава гаранции за ваксините и отговорът бил ЕК и Европейската агенция по лекарствата. 

"Пропорционалното разпределение на глава от населението е най-справедливо, да не се опитват да ни прехвърлят вината", каза той в неделя по повод отговора на Еврокомисията на позиция на няколко лидери на страни членки, които изказват недоволство от принципите, по които се доставят ваксините към отделните държави в ЕС. Борисов беше сред включилите се в изразилите недоволство държавни ръководители.

 
Той отново повтори, че България е поръчала от всички одобрени ваксини, но само от "Модерна" си спазвали стриктно договора. "Другите ("Астразенека" и "Пфайзер"/"Бионтех"-бел. ред.) не си спазват договорите. Ние не искаме нищо друго от ЕС, освен това, което сме договорили".
 
Ангелов тук се включи, за да повтори думите на премиера си и да потвърди: "Поръчали сме ваксини от всички одобрени в ЕС", но не всички пристигали по график.

"И това не е наша вина, нали, някой да ни я вменява", пак се намеси Борисов, за да няма съмнение кой не е виновен.

Този диалог беше превъртян още един-два пъти между премиер и министър.
 
А Борисов заключи: "Сега като е предизборно всички се опитват да се качват на тази вълна"

Кога ще бъде подновена имунизацията с ваксината на "АстраЗенека"

По думите на здравния министър до сряда-четвъртък трябва да завърши проверката на Европейската агенция по лекарствата около двата случая на тромбоза в Австрия, единият от които завърши със смърт, и да има официално становище от европейския регулатор. Пак по същото време се оказа, че ще е готов и докладът от съдебната медицина в Пловдив за починалата жена, която миналия четвъртък няколко часа преди смъртта си е била имунизирана в Стамболийски с Оксфорския препарат.  Съответно веднага след това щяла да бъде възобновена ваксинацията, която внезапно беше прекратена в петък. Ден по-рано, в четвъртък здравните власти на редовния си брифинг надълго и нашироко обясняваха как няма никакви притеснения, че ваксината е безопасна. Тогава здравният министър даже реши да подчертае как не бива да се правят прибързани изводи и даде за пример как имало преди това починал човек, ваксиниран с продукта на друга компания, но не била направена връзка между двете събития.  В петък обаче премиерът нареди прилагането на ваксината на "АстраЗенека" да спре, докато няма писмено и официално становище от европейския регулатор. Сега Борисов повтори, че е нужно "да сме сигурни не 100, а 1000 процента".