Еврокомисията изпрати днес официално уведомление до Великобритания, което бележи началото на процедура за нарушение.

Поводът е нарушаване от страна на Лондон на съществени клаузи в Протокола за Ирландия и Северна Ирландия, както и на задълженията по Споразумението за напускане на ЕС.

Става дума за едностранното решение на Обединеното кралство да обяви забавяне на пълното прилагане на Протокола в частта за движението на стоки и пътуването на домашни любимци между Великобритания и Северна Ирландия. Става дума за отлагане до 1 октомври на граничните проверки.

За втори път през последните шест месеца британското правителство нарушава европейското законодателство.

„Протоколът за Ирландия и Северна Ирландия е единственият начин за съхраняване на Споразумението от Разпети петък от Белфаст и на мира и стабилността, като бъдат избегнати твърда граница на о. Ирландия и целостта на единния европейски пазар.

ЕС и Великобритания се разбраха за Протокола заедно. Ние трябва да го прилагаме заедно. Едностранни решения и нарушения на международното право от страна на Обединеното кралство са против самата му цел и подкопават доверието помежду ни.

Великобритания трябва да го прилага по правилата, ако искаме да постигнем нашите цели. Затова днес предприехме правни действия. Надявам се, че в духа на сътрудничеството и прагматизма, преобладавал в нашата работа при прилагането на Споразумението за напускане, можем да разрешим тези въпроси в Съвместния комитет, без прибягване до по-нататъшни законови действия.“

Такъв бе коментарът на Марош Шефчович, зам.-председател на Еврокомисията. Той е съпредседател на Съвместния комитет „ЕС - Великобритания“ от страна на Брюксел.

Еврокомисията отговаря на Обединеното кралство по следните два начина:

• 1. Изпраща официално уведомление за нарушаване на съществени клаузи от европейското законодателство, свързани с движението на стоки и пътуването на домашни любимци, приложими по силата на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Евроинституциите – по-точно Еврокомисията и Съдът на Европейския съюз (СЕС), имат правомощията да наблюдават и прилагат определени клаузи от Протокола. Писмото изисква от Лондон да предприеме бързи правни действия, за да поднови изпълнението на условията на Протокола. Обединеното кралство има срок от един месец за отговор;

• 2. Марош Шефчович изпрати политическо писмо до британския съпредседател на Съвместния комитет Дейвид Фрост. Великобритания е призована да коригира поведението си и да се въздържи от претворяването в дела на своето изявление и насоки, огласени на 3 и 4 март. Тогава Лондон обяви намерението си едностранно да забави пълното прилагане на Протокола в частта за движението на стоки и пътуването на домашни любимци между Великобритания и Северна Ирландия. Писмото също така съдържа призив Лондон да започне добросъвестно двустранни консултации в Съвместния комитет с цел постигането на взаимно договорено решение до края на този месец.

Какво предстои

Великобритания разполага с едномесечен срок да изрази забележките си към писмото. След проучването им или ако няма такива, ЕК може при необходимост да изпрати мотивирано становище. По силата на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия Съдът на ЕС има пълното право да разпореди изплащането на еднократна сума или глоба.

Ако Лондон не започне консултации в Съвместната комисия с цел постигане на взаимно договорено решение до края на месеца, ЕС може да изпрати уведомление за започване на консултации по силата на Споразумението за напускане. Това ще бъде първата стъпка в процеса на Механизма за уреждане на спорове, залегнал в документа.

Ако не бъде намерено решение, ЕС може да отнесе спора до правно обвързващ арбитраж. Това може да доведе до финансови санкции. В случай на неплащане или системно неизпълнение на решението ЕС може да прекрати изпълнението на задълженията си по Споразумението за напускане с изключение на частта му за правата на гражданите.