Първото международно пътуване на Антъни Блинкът като американски държавен секретар вече е факт - в Япония и Южна Корея. То потвърждава главния приоритет във външната политика на САЩ - сдържане на Китай и париране на заплахата от Северна Корея.

Блинкън, който вече е в Япония заедно с министъра на отбраната Лойд Остин, призова днес за засилване на отношенията между Вашингтон и Токио, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Визитата има за цел да укрепи съюзните отношения на фона на нарастващата активност на Китай, отбеляза агенцията.

 
В същото време Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предупреди САЩ „да не разнасят миризмата на барут“ на Корейския полуостров. Тя визираше започващите съвместни учения между южнокорейските и американските войски в Южна Корея, които Пхенян тълкува като репетиция за нахлуване в Севера. 
 
Ким Йо Чен, която е най-приближеният човек на брат си, обикновено играе ролята на „лошото ченге“ и така позволява на Ким Чен Ун, който според познавачите на страната е по-брутален диктатор от баща си и дядо си, да се представя публично за добър и грижовен към народа си лидер у дома и като гъвкав дипломат навън.
 
Ким се върна към войнствената реторика, след като не успя да се споразумее за вдигане на международните санкции над Северна Корея в замяна на частично прекратяване на ядрената ѝ програма в трите последователни срещи с предишния американски президент Доналд Тръмп през 2018 и 2019 г.  
 
В Япония Блинкън и Остин ще обсъдят широк спектър от въпроси, като се започне от свободата на корабоплаването в Южнокитайско и Източнокитайско море и се стигне до севернокорейската ядрена заплаха и военния преврат в Мианма.
 
„Дойдохме, за да потвърдим отново факта, че съюзът ни (с Япония)  е крайъгълният камък на мира, сигурността и благоденствието“ за нашите страни, изтъкна Блинкън в изявление пред служителите на американското посолство в Токио.
 
„Икономическите взаимоотношения между САЩ и Япония са, както добре знаете, едни от най-силните в света“, заяви американският държавен секретар пред група високопоставени японски бизнесмени.
Японският външен министър Тошимицу Мотеги (на преден план) и министърът на отбраната Нобуо Киши на разговорите с Блинкън и Остин в Токио днес. Снимка АП / БТА
 
Япония обаче е все по-зависима от търговията с Китай, който е вече втората по големина икономика в света с тенденция да измести САЩ от първото място през 2028 г. САЩ и Китай са в търговска война от мандата на Тръмп, отношенията им се обтегнаха допълнително от обвиненията му, че Пекин е причинил коронавирусната пандемия.
 
Вашингтон и Токио са обезпокоени от бързо растящата военна мощ на Китай и териториалните му претенции в Източнокитайско и Южнокитайско море и заканите на управляващите в Пекин да присъединят Тайван към континентален Китай. 
 
Пекин остава и главният съюзник и търговски партньор на Северна Корея. Последната е изправена пред вероятно най-тежките в историята си икономически изпитания, след като пандемията я принуди да затвори границата с Китай, откъдето идваха 90 на сто от най-важните доставки.
 
В разговора си с японския външен министър Тошимицу Мотеги Блинкън заяви, че Съединените щати искат да си сътрудничат с Япония и останалите си съюзници в региона по въпроса с денуклеаризацията на Северна Корея, отбелязва Ройтерс.
 
Токио и Вашингтон споделят общ ангажимент към демокрацията, човешките права и върховенството на закона, които са изложени на опасност на много места, включително и в региона, като например в Мианма, и по други начини в Китай, каза още Блинкън.
 
Остин се срещна с японския министър на отбраната Нобуо Киши. Те обсъдиха действията на Китай в Източнокитайско и Южнокитайско море и някои конкретни инициативи, с които Япония и САЩ могат да засилят възможностите си за сдържане и отговор на китайските прояви, посочва агенцията. Тя цитира Остин, че американско-японският съюз е „крайъгълен камък“ на справянето с днешните и утрешните предизвикателства.

Спорни острови

Министрите на външните работи и отбраната на САЩ и Япония изразиха днес сериозно безпокойство от влязло неотдавна в сила китайско законодателство, позволяващо на китайската брегова охрана да стреля по плавателни съдове, преминаващи покрай островите Сенкаку, които според Пекин са китайска територия, предаде агенция Киодо, цитирана от БТА.
 
"Съединените щати и Япония продължават да се противопоставят на всяко едностранно действие, чиято цел е промяна на статуквото или оспорване на японското управление на тези острови", заявиха министрите в съвместно изявление, публикувано след разговорите им в Токио.
 
Китайското законодателство за бреговата охрана, което влезе в сила на 1 февруари, обезпокои Япония, тъй като китайски кораби често навлизат в японски териториални води и с това поставят под въпрос контрола, който Токио упражнява върху тях.

Закана от Пхенян: "Ако искат да спят спокойно..."

Северна Корея заплаши да излезе от военното споразумение с южната си съседка заради "агресивните й действия" и предупреди САЩ да не предприемат нови провокации, "ако искат да спят спокойно". Това се посочва в изявление на влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, цитирано от световните агенции.
 
Южна Корея отново избра "пътя на войната" и "пътя на кризата" вместо "пътя на сърдечността на целия корейски народ", казва Ким Йо-чен по повод на започналите миналата седмица съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея. В изявлението се посочва, че Пхенян внимателно ще следи поведението на Сеул.
 
"Ако то стане по-провокационно, ще бъдат взети специални мерки, например ние смело ще се откажем от междукорейското военно споразумение" от 2018 г. за намаляване на военното напрежение по границата между двете страни, предупреждава сестрата на Ким Чен Ун.
 
В изявлението си тя предлага също да даде съвет на новата американска администрация, която по думите й се опитва да "разпростре мирис на барут" върху Северна Корея.
 
"По-добре е да не правят неща, които ще им попречат да спят спокойно през следващите четири години", добавя сестрата на Ким Чен Ун по адрес на Белия дом.
 
Изявлението на Ким Йо Чен е и първото явно споменаване, без то да е поименно, на новия президент на САЩ от севернокорейски представител. Това се случва повече от четири месеца след избирането на Джо Байдън за наследник на Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.
 
През последната година влиянието на Ким Йо Чен - един от най-близките съветници на брат й, постоянно нараства, припомня Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва още, че преди няколко дни самият Ким Чен Ун нарече САЩ "главния враг" на страната му.
 
Нестандартната външна политика на Тръмп доведе до размяна на обиди и заплахи за война с Ким Чен Ун, последвани от изключителен "дипломатически меден месец", белязан със срещи на върха между двамата лидери, посочва Франс прес. Това в крайна сметка не доведе до напредък към денуклеаризация на Северна Корея, която е подложена на множество международни санкции заради ядрената си програма.
 
Преговорният процес беше воден с посредничеството на президента на Южна Корея Мун Дже Ин, но отношенията между Сеул и Пхенян се влошиха много след провала на срещата между Ким и Тръмп през февруари 2019 г. в Ханой. Оттогава Пхенян се изолира допълнително, като затвори границите си, за да се защити от пандемията от COVID-19.