Държавата ще опита да набере нов дълг от 300 млн. лв. от вътрешните пазари. Това ще стане през обявената за след седмица емисия от държавни ценни книжа, съобщиха от Българската народна банка. Министерството на финансите ще предложи облигации с матуритет от 5 години при нулева лихва. 

Това ще бъде четвърти опит за набиране на нов дълг от началото на година. Първите два пъти бяха успешни и при тях държавата успя да набере финансиране от 500 млн. лв. Миналата седмица обаче експертите на МФ се отказаха от предложенията по обявен търг за 200 млн. лв. заради не особено високия интерес на инвеститорите и заради предложената висока доходност. 

Сега предстои нов рунд, на който ще се търсят със 100 млн. лв. повече. Ако той бъде успешен, това би означавало, че за 3 месеца държавата ще е изтеглила общо 800 млн. лв. от вътрешния пазар. Според закона за държавния бюджет за 2021 г. МФ има правото да получи като дълг до 4,5 млрд. лв. Тоест свободни за теглене ще останат 3,8 млрд. лв., които според експерти може да бъдат търсени, ако се наложи, и от международните пазари. 

Обявеният от БНБ търг идва само няколко дни след като именно централните банкери предупредиха в своя икономически преглед, че ако пандемията се влоши, е твърде вероятно да стигнем до ниво на рискове за бюджета и увеличен дълг, спрямо очакванията. Тоест - възможна е актуализация на бюджета, защото МФ не може да надвиши прага от 4,5 млрд. лв. без санкцията на парламента. 

Миналата година бе една от тежките във фискално отношение, поне за дълга, като правителството изтегли 1,2 млрд. лв. от вътрешните пазари и 5 млрд. лв. от международните. 

Общата стойност на родния дълг нарасна до 23% през 2020 г., но все още е далече от максималните допустими стойности, според критериите от Маастрихт, когато се смята, че дългът става проблемен.