Няма признаци ваксината на „АстраЗенека“ да е причината за тежки случаи на тромбози при някои пациенти. Това съобщи на брифинг директорката на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емър Кук.

Експертната комисия на ЕАЛ разследва всеки отделен нещастен случай с ваксинирани с „АстраЗенека“. В четвъртък ЕАЛ ще се произнесе окончателно дали трябва да се предприемат мерки по отношение на ваксината.

„Първо трябва да разберем фактите, не можем да стигнем до заключение, докато не направим задълбочен научен анализ“, заяви Кук.

„Понастоящем няма признаци, че ваксинирането е причината за тези състояния. Те не са се появили в клиничните изпитвания и не са изброени като известни или очаквани странични ефекти. В клинични изпитвания както ваксинираните, така и тези, които са получавали плацебо, са показали много малък брой развитие на кръвни съсиреци. Броят на случаите на тромбоза като цяло при ваксинираните хора, изглежда, не е по-голям от този, наблюдаван при общото население“, добави тя.

Кук е убедена, че плюсовете от ваксинирането с „АстраЗенека“ са повече, отколкото страничните ефекти.

„Случаи като тези не са неочаквани при ваксинирането на милиони“, подчерта шехфката на ЕАЛ.

Очаква се агенцията да се произнесе за страничните ефекти от ваксината на 18 март, след като бъде направена научна оценка. Редица страни членки спряха ваксинирането с „АстраЗенека“ именно заради тези ефекти.