Посланиците на страните членки на ЕС се договориха днес да приемат нови санкции срещу физически лица от Китай и други държави заради нарушения на човешките права, предаде Ройтерс, като се позова на двама европейски дипломати. Официално санкциите се очаква да бъдат одобрени на срещата на външните министри на 27-те страни членки в понеделник.

Наказателните мерки са първите спрямо Пекин след оръжейното ембарго от 1989 г., наложено от Европа след кървавото потушаване на протестите на площад "Тянанмън", посочи агенцията, цитирана от БТА. 

Списъкът с общо 11 имена, които няма да бъдат оповестявани до официалното му одобрение на 22 март, включва четирима китайски представители и едно юридическо лице, обвинени в нарушения на човешките права срещу уйгурите в Китай, каза европейски дипломат.

Посещение на посланици на страните от Европейския съюз в китайския автономен район Синцзян е блокирано поради поискания от тях достъп до уйгурски университетски преподавател, намиращ се в затвора, съобщи днес дипломатически източник от Брюксел, цитиран от Франс прес.

От 2019 г. Пекин твърди, че е поканил чуждестранни дипломати и върховния комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет да посетят Синцзян - обширен полупустинен район, граничещ с Пакистан и Афганистан.

Правозащитни организации смятат, че най-малко един милион уйгури и хора от други изповядващи исляма етнически общности са били интернирани в лагери за превъзпитание в Синцзян.

Китай отхвърля тази формулировка и твърди, че става въпрос за центрове за професионална квалификация, които имат за цел да осигурят работа на населението, а също да го отдалечат от ислямисткия екстремизъм.

Подложен на натиск от множество западни столици да разреши безпрепятствен достъп в района, Пекин до момента е допускал само строго организирани посещения.

Планирана мисия на ЕС в момента е блокирана, тъй като делегацията иска да се срещне с Илхам Тохти, университетски преподавател, осъден на доживотен затвор, каза европейски дипломат, пожелал анонимност. Той каза също, че преговорите са в задънена улица заради Тохти и не изрази особен оптимизъм за скорошна развръзка.

Петдесет и една годишният професор Тохти е бивш преподавател по икономика в Пекин, осъден през 2014 г. на доживотен затвор за сепаратистка дейност. Процесът срещу него възмути чуждестранни правителства и международни организации.

През 2019 г. Европейският парламент присъди на Тохти своята награда "Сахаров" за принос в отстояването на правата на човека и настоя за незабавното му освобождаване.

Вчера китайският посланик в ЕС Чжан Мин увери, че "почти всичко е уредено" за посещението на посланиците от ЕС в Синцзян. Според него пречка за осъществяване на мисията са "неизпълнимите искания" на дипломатите. "Те настояват за среща с престъпник, осъден от китайското правосъдие", заяви посланикът, без да назове Тохти.

Тохти беше обвинен, че в лекциите си е възхвалявал извършители на атентати. В течение на години в Синцзян се извършваха атентати, дело, според властите, на уйгурски екстремисти. Като следствие Пекин постави уйгурската общност под драстичен полицейски контрол.

Китайската мисия в ЕС реагира в Туитър:

"Санкциите са конфронтационни. Искаме диалог, а не конфронтация. Молим европейската страна да помисли два пъти. Ако някои настояват за конфронтация, ние няма да отстъпим, тъй като нямаме други възможности, освен да изпълним отговорностите си пред народа".