САЩ наложиха санкции на още 24 китайски и хонконгски представители заради продължаващите репресии на Пекин срещу политическите свободи в полуавтономния град, предаде Асошиейтед прес. Мерките идват точно преди началото на преговори за намаляване на напрежението между САЩ и Китай, отбелязва агенцията.

Санкциите са заради промени в избирателния закон на Хонконг, одобрени от церемониалния законодателен орган на Китай миналата седмица. Те дават право на прокитайска комисия да назначава още депутати от Хонконг. Така се намалява делът на пряко избраните и се гарантира, че само онези, които са истински лоялни към Пекин, имат право да се кандидатират. Промяната изключва опозиционните фигури от политическия процес.

 
Санкциите бяха обявени по време на посещение на държавния секретар Антъни Блинкънн и министъра на отбраната Лойд Остин в Япония и Южна Корея. И двете страни са разтревожени от нарастващата икономическа, военна и политическа тежест в Китай.

Докато бяха в Токио във вторник, двамата американски министри направиха съвместно изявление с японските си колеги, в което изразиха загриженост за нарушенията на правата на човека от Пекин в западната част на провинция Синцзян срещу етнически малцинства и за решението на Китай да промени статута на архипелага Сенкаку, група необитаеми островчета, администрирани от Токио, към които Китай има претенции. Днес Блинкън и Остин са за разговори в Сеул.

В четвъртък Блинкън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан трябва да проведат първата си среща лице в лице с външния министър на Китай Ван И и с шефа по външните работи в Китайската комунистическа партия Ян Цзечи в Анкоридж, Аляска.

САЩ заявиха, че това ще бъде първоначална възможност за разрешаване на сериозните двустранни разногласия по търговията, правата на човека в Тибет, Хонконг и Синцзян и коронавирусната пандемия.

Докато президентът Джо Байдън се опитва да смекчи суровия тон на предшественика си Доналд Тръмпе към Китай, новата администрация изглежда ангажирана да заеме твърда позиция по цитираните теми.

Китай отхвърля всякаква критика към политиката си в Хонконг, обвинявайки чуждите правителства, че се мясят във вътрешните му работи. Пекин заявява, че е необходимо политическо затягане след месеци на антиправителствени протести в Хонгконг през 2019 г.