Ако у нас се ваксинират 120 000 души на месец, епидемията ще бъде овладяна до края на годината, октомври-ноември.

Това сочи прогнозата на проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН.

Броят на починалите ще е 35 000 души, като тук влиза и статистиката за загубилите до момента битката с коронавируса 11 715 души (по данни на здравните власти от днес).

Според проф. Кунчев обаче това стряскащо число може рязко да бъде намалено, ако държавата започне да ваксинира приоритетно най-рисковата група - тази на хората над 65-годишна възраст.

Припомняме, че към момента у нас две дози ваксина са получили около 60 000 души, имунизацията с „АстраЗенека“ бе преустановена, а възрастните хора не се ваксинират с приоритет.

Институтът към БАН има обаче и песимистична прогноза - без масова имунизация епидемията ще бъде овладяна след средата на 2022 г. Дотогава се очаква смъртните случаи да стигнат 50 000.

Според проф. Кунчев, ако продължим по същия начин - с въвеждане и разпускане на мерки, пандемията може да бъде овладяна до юни 2022.

Вирусът не увеличава скоростта си, поддържа я постоянна, заяви още професорът.

Според проф. Кунчев при национален локдаун в следващите две седмици, какъвто здравните власти се готвят да наложат, положителните за коронавирус случаи ще намалеят с 10-15 процента. Т.е., ако учениците не са на училище, ресторантите са затворени и т.н.

Основният показател за статистиката е броят на пациентите в интензивните отделения, подчерта математикът.

На въпрос в плато ли сме, той отговори: „Не, по никакъв начин. Продължават да се качват.“

По думите му, ако се спазват мерките, изборният процес на 4 април няма да се отрази на броя заразени.

Проф Кунчев изчисли, че и реално заболелите у нас от началото на пандемията са 1-1,5 милиона души заради скритата заболеваемост. Официално са 291 769.