Равномерно разпределение на ваксините в ЕС - пропорционално на населението - за това настояха днес ръководителите на шест държави от съюза, сред които и България.

На срещата във Виена, инициирана от австрийския канцлер Себастиян Курц, участваха премиерите на България - Бойко Борисов, на Чехия - Андрей Бабиш, Латвия - Артурс Кришянис Каринш, Словения - Янез Янша, и на Хърватия - Андрей Пленкович.

Шестимата лидери са обсъдили позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Заявките, изпращани от държавите членки, следва да бъдат изпълнявани в обема на заявените количества едновременно и пропорционално на населението на страните, смятат те, като са изпратили и писмо за целта до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В края на миналата седмица Курц призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро. В това си настояване днес той е бил подкрепен от петимата си колеги.

На съвместната пресконференция след срещата Борисов изброи как всичко, поискано от Еврокомисията до момента, е било следвано от държавите членки - в т.ч. да има въздържане от ваксини от трети страни (Русия и Китай - б.р.), неодобрени от европейските регулаторни органи.

„Да не бъда погрешно разбран - ЕК свърши огромна работа“, посочи все пак Борисов, но настоя за процентно разпределение на глава от населението и поиска Комисията да предприеме стъпки за такова решение незабавно.

„Ще излезе, че май (месец) едни членки ще натрупат колективен имунитет, други не. Или ще ни пратят от трети страни да търсим ваксини“, заяви още Борисов.

Лично той вярвал на ЕК и Съвета и смятал, че изоставащите във ваксинациите страни ще получат договорените нови 10 милиона дози. По-рано от ЕК съобщиха тази договорка. Борисов припомни, че в България предстоят избори на 4 април и затова е важно ваксинирането - за да протече вотът безопасно.

„В момента единият подход е като на Орбан (Виктор Орбан, премиер на Унгария - б.р.), да се вземат руски и китайски ваксини, а другият е като нашия европейски поход - една несправедливост да бъде поправена. Ние не сме надзорен орган, който да следи разпределението. Казват дата, изпращаме камион и започваме да ваксинираме. Ние не искаме някакви подаяния, защото България е инвестирала в разработването на ваксините. От къде на къде сега ще има таблица за класиране. Това е политически шамар! Излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер. Ние сме инвестирали, платили сме солидарно. Надявам се утре на срещата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел този въпрос да бъде решен окончателно“, заяви още Борисов.

В момента в по-голямата част от страните има 10 до 15 ваксини на 100 души, докато в Малта се слагат 27 ваксини на 100 души.  Различията в ЕС трябва да бъдат минимализирани. Има страни, които са много напред, и такива, които са много назад в имунизационния процес. Това води до напрежение в ЕС и не се разбира от гражданите на ЕС - посочи и Курц, като настоя, че става въпрос само за корекция на механизма за разпределение.

Борисов бе попитан от журналист и дали чрез този си акт днес се опитва „да се спаси преди изборите“, „да спечели отново доверието на избирателите“. Във въпроса бе намесена и темата със свободата на словото в България - традиционно класирана на последните места по този индекс. На което той се ядоса. И отговори:

„От „Пфайзер“ сме поръчали 1 милион, дошли са 50 000, не сме виновни ние“.

Аз съм спечелил 13 избори досега, каня ви на 6-и (април, когато трябва да са ясни резултатите от вота на 4-ти - б.р.) да коментираме изборите. Всички социологически агенции дават между 4 и 10 процента преднина (за ГЕРБ).

Смея да твърдя, че въпросът ви за свободата на медиите е некоректен. Най-големите медии се държат от чуждестранни компании. бТВ - от чешкия милиардер (Петр) Келнер, Нова тв - от „Юнайтед груп“. Всичките 100% чуждо участие. По никакъв начин несвързани с нас. Смея да твърдя, че свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави. Питайте големите компании - „Щрабаг“, „Капш“, десетки, стотици компании, дали работят добре в България и имат ли някакви проблеми.“

Преди ден Еврокомисията обяви, че е съгласна, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините срещу COVID-19 е въз основа на населението на всяка страна членка. То е било предложено от ЕК при всички споразумения за авансово закупуване.

Същевременно от Брюксел припомниха, че страните членки са решили да се отклонят от това предложение, като са се договорили да се вземе предвид епидемиологичната обстановка и необходимостта от ваксиниране във всяка държава. „При това положение -  ако една членка реши да не вземе частта според процента от населението, дозите се разпределят сред останалите. Страните използваха тази система, за да променят предложението на ЕК и при шестте поръчки. Затова те трябва да постигнат споразумение, ако пожелаят да се върнат към основата на процент от населението“, допълниха от „Берлемон“.