Затваряне на молове и други големи търговски центрове, заведения, детски градини, фитнеси, плувни басейни, минаване към изцяло дистанционно обучение на всички ученици, забрана за културни мероприятия - кина, театри, музеи, занятия на танцовото и музикалното изкуство и пр.

Това са мерките, които ще влязат в сила от понеделник за срок от десет дни. Те бяха обявени по време на редовния брифинг на здравните власти, посветен на разпространението на епидемията от коронавируса.

Допускат се само доставки от заведенията. Местата за хранене в хотелите също затварят, но не и самите хотели. Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти над 300 кв.м с изключение на хранителни магазини, аптеки. 

Не се предвижда събиране на повече от 15 души на събития от частен характер - сватби и т.н.

Спортните мероприятия ще са без публика и на закрито, и на открито.

Затварят се игрални зали и казина.

Забраняват се масови прояви на открито - празненства, събори, фестивали.

Прекратяват се екскурзиите, груповите туристически пътувания с организиран транспорт.

Затварят се университетите с изключение на практики в някои от тях, както и на държавните изпити.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска на лицето.

За затягане се заговори още във вторник на среща на здравния министър Костадин Ангелов с директорите на столичните големи болници, след това имаше и заседание на областния щаб в столицата, но решението беше отложено за четвъртък. Все пак се уточни, че локалният подход изглежда не дава резултати, след като след някои половинчати мерки заболеваемостта продължи да расте, а картата на България вече е почти изцяло червена (т.е. заболеваемостта е над 120 на 100 хил. души, всъщност в области като Бургас е над 700 на 100 хил. души).

4201 са новите случаи на коронавируса за денонощието. 136 души са изгубили битката с COVID-19, общо починалите от началото на пандемията са 11 715 за изминалата година.

Продължава расте броят на хората, настанени в болници - 7804, като 609 се нуждаят от интензивна грижа, сочат данните към 18 март.

Защо точно 10 дни? Ангелов: Няма да предсказвам бъдещето

Здравният министър не можа да даде на брифинга точни отговори на някои детайли, свързани с мерките, като уточни, че те ще бъдат ясни от заповедта му, която трябва да стане факт до края на деня - полунощ. Така засега остава открит въпросът какво ще се случи с 1 и 2 април, когато учениците би трябвало да се върнат в клас. Пролетната ваканция започва от 3 април. Дали за тях ще има удължаване на ваканцията - въпросът хвана министъра неподготвен. 

Ангелов не даде и ясен отговор защо е избран срок точно от 10 дни за въвеждането на подобни сериозни ограничителни мерки.

"Няма да си позволя да бъда човек, който предсказва бъдещето. 10 дни е минималният срок, който слагаме и очакваме да има резултат. Да не подхождаме песимистично и да започваме да плашим или стресираме хората. Нека не си позволява някой да си играе с тяхната психика. Ще направим това, което трябва да се направи. Знаем какво правим и знаем как да го направим", заяви още министърът.

"Да, решението е тежко, не сме подхождали емоционално, не е политически популярно, но е здравно издържано решение. Имахме дълго обсъждане с премиера, винаги премиерът е вземал информирано решение", добави той.

Преди да обяви взетите мерки здравният министър обясни закъснението на началото на брифинга (продължил след това повече от час) с това, че е трябвало да бъдат обсъдени всички факти за всяка област с нейните специфики, с всички налични данни за лечебните заведения и всички критерии, които здравните власти следят. Той отчете, че ситуацията става все по-сериозна като се увеличават случаите и на заразените, и на пациентите в болница с COVID-19.

После поиска COVID-19 да не се превръща в част от предизборната кампания. Самият Ангелов е водач на две листи на ГЕРБ.

"Намираме се в предизборна кампания. Нека всички български политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на българските граждани, да го докажат с делата си. Нека ситуацията с  COVID-19  не се превръща в част от политическата кампания", обяви министърът в едно от няколкото си дълги изложения по време на пресконференцията.

Той повтори, че във вземането на решения се водят само от медицински, здравни подбуди, беше спомената и Хипократовата клетва.

"В основата на всяко решение е стояла грижата за всеки отделен човек, водели сме се от Хипократовата си клетва", каза министърът.

Здравите власти твърдят: Изборите са обезпечени

Ангелов надълго и нашироко коментира как сегашните ограничения ще се отразят на провеждането на парламентарните избори на 4 април. Анализатори от седмици предупреждават, че ситуация на забранителни мерки и ръст на случаите на заразените може да доведе до сериозен отлив на желаещите да гласуват, като най-решени ще останат твърдите ядра на партиите. Подобен твърд електорат обаче имат основно големите политически играчи. Допълнително слабата избирателна активност отново действа в полза на големите политически формации. На този вот има много малки и нови политически играчи, а ГЕРБ печели от тяхната раздробеност. Ослабеното желание за гласуване също отново ще е в немалка полза на управляващата партия, отчитат социолози. 

Здравният министър обаче се зарече, че епидемичната ситуация няма да се отрази на провеждането на изборите.

"Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват, но този народ остава. Много ми е странно да се пречупва всичко през изборите", сподели той една от често повтаряните напоследък от управляващите опорни точки.

Уверенията на министъра са:

"Изборите са обезпечени, тяхната сигурност е обезпечена. Те ще протекат безопасно и могат да протекат безопасно в хода на тази пандемия. Не знам колко по-ясно да го кажа."

Имаше и напомняне: "Датата не  е определена от нас, беше взета след консултации"

Крайното решение под формата на указ за датата за парламентарния вот беше на президента Румен Радев. Той обаче проведе серия от консултации преди това, първо със здравните власти. Тогава те му обясниха, че не могат да кажат какво ще се случи с пандемията, защото никой в света не знае, и той да си решава за датата, те не могат да бъдат полезни.

И според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е направена пълна подготовка.

"Няма риск, свързан с избирателния процес", каза той.

Ваксинирани са 24 хил. членове на изборната администрация, отчете Кунчев на брифинга. Купени са 14 хил. литра дезинфектант.

По думите му ваксинирането ще продължи до последния ден, "тъй като подвижните секции ще стават ясни до последния момент".

Голямото предизвикателство ще е осигуряването на членове на мобилните секции, които трябва да посещават хората в изолация и под карантина. 

Доскоро здравните власти обясняваха, че ваксинацията на представителите на изборната ваксинация трябва да приключи около 10 март, за да има време те да получат и втора игла от иРНК ваксина преди 4 април. Днес министър Ангелов разясни, че и при една доза имало достатъчна защита. 

Борисов: Не се ръководя от това дали ще ни харесват

Докато здравният министър представяше мерките, от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха съобщение с цитати от премиера Бойко Борисов по същата тема.

„Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват, или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки“, заявил Борисов.

Изтъкнал, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и затова разпоредил на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия, съобщени по-късно от Ангелов.