Имаме пълното основание заповедта за блокиране на ваксинирането с "АстраЗенека" да бъде отменена и още утре да бъде подновена имунизацията.

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на специален брифинг, минути, след като европейския регулаторен орган обяви препарата за безопасен.

Утре стартира работата на е-системата за записванията, както и поставянето на ваксина на лицата, записани в системата, но отложени, след като миналия петък бе преустановено имунизирането, увери зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева.

Остава една малка сива зона на съмнения, която касае много редки случаи при изключително специфични синдроми - обясниха здравните власти. У нас такива случаи не са били засичани. Тя визира заключението на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината може да бъде свързана с много редки случаи на тромбоза, които, от своя страна, са свързани с ниски нива на кръвни тромбоцити (елементи, помагащи за съсирването й) с или без кървене, включително редки случаи на съсирване, в съдовете, отвеждащи кръв от мозъка (мозъчна венозна тромбоза, или МВТ).

Кирилов бе категоричен: съотношението полза-риск е в полза на ваксината.

"Няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана в условията на тази пандемия", заяви той.

От българската агенция по лекарствата също направили анализи, които показват, че няма проблем в качеството на ваксината.