Ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна и ефективна, а ползите от нея са повече от възможните рискове.

Такива са заключенията от задълбочената проверка на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ), обяви нейният директор Емър Кук.

Не може да бъде установена ясна връзка между ваксината и случаите на тромбоза. Но тази връзка все още не може да бъде изцяло отхвърлена, допълни Кук. Проверката продължава.

От ЕАЛ препоръчват информацията за възможните рискове да бъде включена в упътванията към ползването на препарата.

Малко след обявяването на новината Богдан Кирилов – директорът на българската Изпълнителна агенция по лекарствата, обяви, че от утре имунизацията с „АстраЗенека“ у нас може да бъде подновено.

Оценката

Оценката е издадена от Комисията за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към ЕАЛ. Потвърждава се следното:

• Ползите от ваксината в борбата срещу все още широко разпространената заплаха от COVID-19 (който води до проблеми със съсирването на кръвта и могже да бъде фатален) продължават да надделяват над рисковете от страничните ефекти;

• Ваксината не е свързана с увеличаване на цялостния риск от тромбоза за тези, на които тя се поставя;

• Няма доказателство за проблем, свързан със специфични партиди на ваксината или с определени места за приозводство;

• Ваксината обаче може да бъде свързана с много редки случаи на тромбоза, които, от своя страна, са свързани с ниски нива на кръвни тромбоцити (елементи, помагащи за съсирването й) с или без кървене, включително редки случаи на съсирване, в съдовете, отвеждащи кръв от мозъка (мозъчна венозна тромбоза, или МВТ).

Тези случаи са редки. Близо 20 милиона души са били ваксинирани от 16 март до днес във Великобритания и Европейското икономическо пространство (страните от ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн). От ЕАЛ са прегледали само 7 случая на дисеминирана интравазална коагулация (ДИК, или тромбоза в много кръвоносни съдове) и 18 случая на МВТ. Не е доказана причинна връзка с ваксината. Такава обаче е възможна и е необходим по-нататъшен анализ.

Броят на случаите на тромбоза след ваксиниране, за които е съобщено – както преди получаването на одобрение от ЕАЛ, така и след доставките на препарата, е 469, като 191 от тях са в Европейското икономическо пространство. Той е по-нисък от очаквания сред цялото население. Така експертите от PRAC са могли да потвърдят, че няма увеличение на цялостния риск от тромбоза. При по-млади пациенти остават известни опасения, свързани с тези редки случаи.

Специалистите са проучили много задълбочено данните за ДИК и МВТ в страните от ЕС. 9 от случаите са имали смъртоносен изход. Повечето от тях са били при хора под 55 г., предимно жени. Тъй като случаите са редки, а самият COVID-19 често причинява тромбоза у пациентите, е трудно да се прецени колко са такива случаи у неваксинирани хора. Но въз основа на данни отпреди пандемията е изчислено, че до 16 март може да се очаква по-малко от 1 случай на ДИК сред хора под 50-годишна възраст в рамките на 14 дни след ваксинирането. Съобщено е обаче за 5 случая. По същия начин в същата възрастова група могат да се очакват 1,35 случая на МВТ, а до тази дата те са били 12. Такъв дисбаланс не е наблюдаван сред възрастното население, на което е поставена ваксината.

От PRAC са били на мнение, че доказаната ефективност на „АстраЗенека“ в предотвратяването на хоспитализирането и на смъртните случаи от COVID-19 е по-голяма от вероятността от развиване на ДИК и МВТ. В светлината на тези заключения обаче пациентите трябва да са наясно за слабата вероятност от такива синдроми. При симптоми, загатващи тромбоза, пациентите трябва да потърсят незабавно медицинска помощ и да информират медиците за последната си ваксинация. Вече са предприети стъпки за актуализиране на информацията на продукта, за да включва тя повече данни за тези рискове.

Специалистите от PRAC ще извършат допълнителен преглед на тези рискове, включително на такива, свързани с други видове ваксини срещу COVID-19 (макар да няма такива данни от досегашните наблюдения).

Съвети

От европейския медицински регтулатор съветват пациентите да потърсят едицинска помощ, ако след ваксиниране с „АстраЗенека“ страдат от задух, болки в гърдите или стомаха,  подуване или изстиване на крак или ръка, тежко или увеличаващо се главоболие или замъглено зрение, постоянно кървене, множество дребни рани, тъмночервени или лилави петна, подкожни кръвни мехури.