Президентът Джо Байдън е на път да изпълни едно от големите си обещания - да достави 100 милиона ваксини срещу COVID-19 през първите си 100 дни на власт (30 април). Това вероятно ще се случи днес, заяви пред "Ен Би Си Нюз" високопоставен представител на администрацията.

Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ на 20 януари, преди около 57 дни.

Демократът сподели миналата седмица, че очаква да постигне целта на 60-ия ден. Байдън трябва да направи съобщение за "състоянието на ваксинациите" по-късно в четвъртък. След по-бавния от очакваното темп на разпространение при бившия президент Доналд Тръмп, скоростта на доставките се увеличи стремително.

Средно в САЩ са поставяни между 2и 3 милиона дози дневно.

Миналата седмица администрацията заяви, че ще купи 100 милиона допълнителни дози ваксина срещу COVID-19 на Johnson & Johnson, с което ще удвои запасите си от съответния препарат на компанията. Вашинтон също е подписал сделки с производителите на лекарства Pfizer и Moderna за общо 600 милиона дози, достатъчни за имунизацията на 300 милиона американци, тъй като тези две ваксини изискват две инжекции с интервал от три до четири седмици.

Байдън обяви миналата седмица, че е наредил на щатите да предоставят възможност за ваксиниране на всички отговарящи на условията жители над 18-годишна възраст до 1 май. През май администрацията ще пусне уебсайт, за да помогне на хората да намерят близките места за ваксинация, а Центровете за контрол и превенция на заболяванията ще издадат нови насоки за здравето и безопасността на ваксинираните.

Въпреки че темповете на ваксинациите се увеличават, администрацията все още се сблъсква с друг проблем: масово разпространен скептицизъм срещу ваксините. Данните от клиничните проучвания показват, че ваксините са безопасни и високоефективни, но малко под половината от възрастните в САЩ, анкетирани през декември, съобщават, че е много вероятно да се ваксинират, според проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Има проблеми и с доверието към ваксината на Johnson & Johnson. Въпреки че тя е високоефективна срещу тежкото прекарване на заболяването, степента й на ефикасност отстъпва от тази на Pfizer и Moderna, заради което много американци я избягват.

Администрацията също е загрижена от заплахата за възникване на нови щамове на вируса. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че вариантът B.1.1.7, за първи път идентифициран в Обединеното кралство, може да се превърне в доминиращ щам в САЩ до края на този месец или в началото на април.

Изследване, публикувано в British Medical Journal, установи, че силно заразният щам е свързан с 64 процента по-висока смъртност, отколкото по-ранните щамове.