"Резидента" - бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване", жена му рускиня и 4-ма изпълнители, сред които трима действащи и един бивш военен служител.

Това представлява разбитата 6-членна група за шпионаж в полза на чужда държава и държавна измяна, която днес ръководството на прокуратурата представи пред медии.

Иван Гешев лично се появи на брифинга и тъй като нямаше предвидени отговори на въпроси, държа реч за Родината ("дума, която сме позабравили") и, че сме "българофили, а не българофоби, че защитаваме интереса ѝ, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки".

Той започна с благодарности към военния министър Красимир Каракачанов и шефа на "Военно разузнаване" Велко Атанасов - "един изключително достоен български офицер". Гешев обяви и края на прехода в службите за сигурност, които "възстановили най-после своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т. нар. преход".

"Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г.", обобщи Гешев реализацията от вчера на ДАНС и Военна  прокуратура.

Оказа се, че вече е получено разрешение от наблюдаващия военен прокурор да се показват СРС и др. факти от досъдебното производство и говорителката на Гешев Сийка Милева бе подготвила скромна мултимедия на екран - разговори, снимки и видеа.

На някои от тях се вижда как жената на Резидента влиза и излиза от Руското посолство - и така два пъти. Според разследването тя е била посредникът, който е предавал в посолството данни, а е разнасяла и пари. Ползвала се "с доверие сред служителите на посолството".

Като цяло ролята на мъжа ѝ е била да ръководи събирането и да обобщава държавни тайни, получени от 4-мата вербувани служители.

На видео се чува как той инструктира един от изпълнителите какви тайни да снима:

"... Всичко, което касае Русия, Близкия изток, Ирак, локални конфликти като Нагорни Карабах - той е много важен! Украйна - също, Беларус и тия 8 % поляци, които са в основата на протестите."

"Резидента" е запасни полковник, бивш ръководен кадър на Служба "Военно разузнаване", завършил е образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Бил е и преподавател.

На пуснатите разговори между него и жена му се чуват фрази като:

"Давай, не приказвай нищо - с телефона съм... Свърши ли работа?

Спираме за една година... Какво спираме?

Дадоха ли ти нещо за мен?"


И фрази като „Спокойно, мама, спокойно, по-рано ще се обадят".

Според разследващите Резидента е вербувал четирима, които до един имат достъп до класифицирана информация - както на България, така и на партньорите от НАТО, ЕС и САЩ.

Четиримата били съответно:

1. ръководен кадър от системата на МО, който иначе  е с ресор "Планиране и бюджет" на ведомството;

2. действащ служител в служба "Военно разузнаване", който изпълнявал задължения за информация за противодействие срещу подривни заплахи и рискове, включително от Руската федерация;

3. също действащ служител от служба "Военно разузнаване", който неколкократно е бил изпращан на мисии зад граница;

4. бивш служител на "Военно разузнаване", който е бил командирован като секретар, военен аташе и аташе по отбраната. В момента е директор на регистратура "Класифицирна информация“ към НС* (виж позиция на Народното събрание най-долу, бел. ред.)

Според обявеното от прокуратурата те провеждали срещи, насрочени от Резидента в условия на висока конспиративност - в ресторанти, на спортни състезания и в кола.

В този дух бе показан запис как единият обменя валута в чейнджбюро.

Чува се как той пита какви пари предпочитат - в левове или във валута, защото "валутата е малко нож с две остриета - трябва да ходиш да обменяш".

Чуват се и фрази за 2000 и 3000 лв. месечно, както и че... 

"... 3000 лв. все пак е някаква сумичка“.

Друг пък е заснет как вади бял плик и брои щатски долари... на работното си място.

Поне за двама прокуратурата е осигурила и видеа как снимат на работното си място с телефон данни от монитора на служебния си компютър. Сийка Милева обяви, че единия ден единият шпионин е снимал цели 4 часа в работно време.

Заснет шпионин, който снима монитора на работното си място. Той очевидно е същият, който брои пари пред скритата камера...

 

И всичко това - въпреки че са минали лично курс по конспирации, организиран им от Резидента. Той ги учел на различни неща, например как да счупят SD карта с данни, "ако стане нещо".

Прокуратурата показа и открити писмени инструкции от Резидента до човека от МО - какво ги интересува и какво да се събира.

Изтичала е информация "с висока степен на класифицираност, свързана с високотехнологични тайни от военен и технологичен характер".

Петима от групата са задържани за 72 ч. и предстои да бъдат изправени за постоянна мярка пред съда, стана ясно от думите на шефа на Военноапелативна прокуратура Елин Алексов. Единият е съдействал на разследването и е пуснат още от прокурора с парична гаранция.

Според военния магистрат има категорични доказателства, че дейността на групата "е увредила сериозно държавния интерес".

Той потвърди, че единият задържан вчера е направил неуспешен опит да избяга, което - според Алексов - "още веднъж потвърждава, че той се страхува от това, което ще последва като едно тежко наказание".

Участниците са обвинени по много сериозни членове от НК - по Глава първа, отнасяща се за държавна измяна и шпионаж:

чл. 104 от НК: "Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство..." плюс 

и чл. 109 "Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел да извършва престъпления по тази глава..."

Сийка Милева напомни, че те предвиждат наказания от 10 и 20 г. затвор, а така също доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

По-късно и МВнР излезе с позиция по случая:

"Министерството на външните работи на Република България приветства съвместната работа на Прокуратурата, ДАНС, служба "Военно разузнаване" и МВР по разкриването за поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация.

Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи."

Само преди седмици - на 25 февруари, стана ясно, че обвинителният акт по друга, обявена "група за шпионаж" около председателя на движение "Русофили" Никоай Малинов, е готов и е на прага да влезе в съда. Той е предявен на обвиняемите. Но е... секретен.

Там България се забърка в международен скандал, след като Малинов помоли съда да го пусне да отиде до Русия, където получи орден от Владимир Путин на официална церемония. След това се върна...

Темата обаче коментира лично Доналд Тръмп на срещата си с премиера Бойко Борисов, а съдията, който измени временната забрана - Андон Миталов, бе включен в черен списък на САЩ.

Ето и пълния текст на прокурорското прессъсобщение от днес:

Шест лица са привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава

Под надзора на Военно-апелативна прокуратура - София се води досъдебно производство за извършени престъпления по глава Първа от Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката).

Досъдебното производство е образувано за престъпления по чл.109 от Наказателния кодекс (ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката) и по чл.104, ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в полза на чужда държава).

Обект на разследване е дейността на български граждани - военнослужещи и държавни служители в различни държавни учреждения (Министерство на отбраната, Служба „Военна информация“ и др.), имащи отношение към националната сигурност на страната, за които са били налице данни, че са събирали класифицирана информация с цел същата да бъде предадена на чужда държава.

На 18.03.2021г., след събиране на необходимия обем данни за извършваната престъпна дейност, се пристъпи към активни действия за неутрализиране на тяхната противодържавна дейност.

Бяха извършени голям брой действия по разследването с висок интензитет и по-конкретно - претърсвания и свързаните с тях изземвания от лични и служебни адреси, при които са иззети и относими към предмета на разследването веществени доказателства - компютри, мобилни устройства, множество карти с памет и СИМ карти, както и писмена документация, която има отношение към предмета на разследването.

При проведените действия участие взеха и надзорните прокурори от Върховна касационна прокуратура.

В резултат на извършените действия по разследването към наказателна отговорност са били привлечени шест лица. Спрямо тях са повдигнати обвинения за престъпления по чл.104, ал.1 от НК (шпионство в полза на чужда държава). Спрямо пет от лицата са повдигнати обвинения за престъпление и по чл.109, ал.2 от НК (участие в група за извършване на престъпления по глава I), а по отношение на едно лице - ръководителя на групата, за престъпление по чл.109, ал.1 от НК.

Спрямо пет от лицата от наблюдаващия прокурор е постановена мярка „задържане за срок до 72 часа“ по чл. 64, ал.2 от НПК, и ще се извърши преценка относно внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража. Спрямо едно лице, което съдейства изцяло на разследването, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

В процеса на извършваните действия по разследването един от обвиняемите е успял да избяга. Незабавно са проведени всички възможни действия по издирването му и същият е установен в близост до Посолството на Руската федерация в столицата. Образувано е наказателно производство под надзора на Военно-апелативна прокуратура - София за изясняване на горните обстоятелства и евентуално виновните длъжностни лица.

Настоящата информация се предоставя след издадено разрешение от наблюдаващия прокурор по досъдебното производство по реда на чл.198, ал.1 от НПК в обем, който не би затруднил както по-нататъшния ход на разследването, така и националната сигурност на Република България.

---

* От Народното събрание разпространиха следната позиция: "Във връзка с изнесената информация на пресконференция на Прокуратурата на Република България, проведена на 19.03.2021 г., Ви информираме, че към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж".