Три двойки черно лешояди са започнали да гнездят в началото на тази година у нас, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна.

Това е в резултат на многогодишния проект по възстановяване на вида у нас  - "Светло бъдеще за черния лешояд", в който участват заедно Фондът, "Зелени Балкани", други екоорганизации, германска фондация и регионално испанско правителство.

Две от двойките са в източните части на Стара планина, една - във Врачанския Балкан. При една от двойките е наблюдавана и копулация.

Видът се води изчезнал у нас от 1985 г., но видът е бил практически изчезнал и преди това. Отделни индивиди са забелязани през 80-те, но през 1993 г. е установено първото след изчезването и последното от тогава насам гнездо.

28 години по-късно обаче видът е обратно у нас, като това е само една от многото стъпки, които ще доведат до ефективното му възстановяване в България. По проекта са заложени още параметри - двойките да снесат яйце, да отгледат малко, минимум 5-6 малки да се отглеждат годишно в територията на освобождаване. До момента са освободени близо 30 черни лешояда.

През 2019 година белгийски зоопарк дари черен лешояд на България, за да подпомогне процеса на възстановяване на вида, но през май 2020 г. бе установено, че той е убит от бракониери в Кърджалийско.

Природозащитниците са помогнали на лешоядите и с построяване на подходящи изкуствени платформи за гнездата им.