Съдия Милен Василев от Апелативен съд-София написа цветисто писмо до Съдийската колегия на ВСС. Днес Лозан Панов прочете само части от него, но се разбра, че изявлението е 8-странично, а в него се казва, че този състав на ВСС е "най-нищоправещият" или направо "мързелив". Съдията пише, че кадровиците там определено не са оправдали доверието на изпратилите ги на това място - съдиите и парламент.

Причината

Съдия Василев от 3 години се бори за атестация. В момента нещата са на фаза обжалване на това, че не получи оценка "много добър". Забележително е, че процедурата за атестирането му е стартирала дефакто на 14 май 2018 г.

Така, естествено не може да участва в конкурси за повишаване. Той е кандидатствал на два пъти - и за Наказателната колегия на ВКС, и за Търговската - този конкурс, междувпрочем е спрян само заради проблема с неговата атестация.  

Затова иронично Василев пише, че ВСС заслужава колективен орден "Герой на социалистическия труд, първа степен, златен" заради “колосалния трудов успех” с неговата атестация. След което припомня, че за "негово съжаление" вече няма герои на соцтруда.

Поради отсъствието на Драгомир Кояджиков, Панов отказа да чете фрагментите от писмото, посветени лично на него, но се разбра, че съдията е използвал думата "гьонсуратлък". 

Кой е Милен Василев

Съдията е отколешен "любимец" на здравите сили в съдебната власт. През 2017 г. той разлепи "позиви" в сградата на Апелативния съд, в които отправяше недвусмислени намеци за председателката на съда Даниела Дончева - за действия със “силен корупционен мирис”, обвини я, че встъпва неправомерно в дело и ѝ пожела "със здраве да си харчи честно спечелените пари".

Става въпрос за търговско дело, свързано с несъстоятелността на КТБ и главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, станало известно като "делото за 102-та милиона". Именно то се пада според системата за случайно разпределение на Милен Василев, но шефката на съда с два хода - първо премества него в друг състав, после слага себе си в този, който е избран да гледа делото... И делото отива при нея.

Делото така или иначе е изгледано от друг състав, но казусът продължи с това, че председателката на съда Дончева образува частно дело за клевета срещу Василев, което се гледаше... в Пловдив. Накрая съдът по живо по здраво прие, че съдията е имал имунитет и прекрати делото.

Макар че ВСС я спаси от наказание, казусът с разлепените позиви срещу Дончева обаче придоби широк обществен отзвук.

Именно при обсъждането след това на атестацията на "черната овца" Драгомир Кояджиков от ВСС каза, че Василев “лепи разни бележки, в които обвинява ръководителя в корупция, без да има доказателства за това”,

Крайният резултат от всичко е, че се оказа днес, че кадровиците не са запознати в детайли както със самия проблем с движението на атестацията през годините, така и с писмото на съдия Василев. Взе се единодушно решение казусът да бъде... отложен за другата седмица.