До началото на април има вероятност да стигнем до 500 хил. ваксинирани (с една доза - бел. ред.). Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в Ямбол.

Според данните от вторник от Единния информационен портал напълно имунизираните в България са около 74 хил. 

Той уточни, че тази вечер приключва последната среща на ниво експерти по темата с ваксините, където България участва.

„Там се обсъждат разпределението на количествата ваксини. България има готовността да получи 1 млн. ваксини, като допълнителното количество ваксини, което ще поръчаме на „Пфайзер“, са 1,5 млн. Ще се опитаме доставките за четвъртото тримесечие да ги изместим във второ. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високо политическо ниво това да се случи. Имаме уверението, че това е на път да се реализира“, каза още Ангелов.

За пореден път той заяви, че няма категорични данни за вреди от ваксиниране.

„Ваксините са безопасни, ефикасни. Връща се доверието на хората към „Астра Зенека“. Ще стартираме отново и зелените коридори“, каза Ангелов.

Той е убеден, че ако хората спазват мерките 10 дни, това ще се усети.

„Няма затруднения с медиците. Заболеваемостта сред тях е по-малка, голяма част бяха ваксинирани. Няма положителен медик, който да е бил ваксиниран. Поне на мен не ми е известно. Тези, които са с позитивни тестове, са тези, които не бяха ваксинирани“, каза Ангелов.

Той отново повтори обясненията си и дали ще се произвеждат ваксини в България. В събота посещение на премиера Бойко Борисов в Разград и заявката му, че там ще се правят ваксини, изненада всички. Ден по-късно Ангелов обясни, че на европейско ниво ще се създаде инкубатор „Хера“, като "всяка държава ще може да кандидатства с производствените си мощности“. Това повтори и днес.

„Доволен съм, че при данните, които имаме в момента, системата удържа на този натиск. Виждате, че хоспитализираните са повече, отколкото при втората криза. Ще направим цялата организация, че да издържим и да не сме като държави, където да искаме помощ, особено по отношение на реанимацията“, допълни Ангелов.