„Затрудненията с „АстраЗенека“ са капката, която преля чашата. Не говорим само за изпълнение или неизпълнение на договорите. Те ни се смеят в лицето и ние като европейци не можем да го позволим. Освен това те вредят на репутацията на другите фармацевтични компании, които изпълняват задълженията си. Трябва да отвърнем на тази атака“, заяви в Европарламента Ираче Гарсия – председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Тя говори по време на дебат, посветен на износа на ваксини и на цифровото зелено удостоверение, което трябва да улесни пътуването през вътрешните граници в ЕС по време на пандемията.

Гарсия призна, че е напълно съгласна със забраната за износ на ваксини. Но не може да приеме такова решение, защото то не е продуктивно. Освен това вече е късно, тъй като Великобритания е получила досега 10 милиона дози, произведени в ЕС. Докато други страни не са получили нито една.

Манфред Вебер - председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП), поиска Комисията да започне процедура за нарушение на договора за доставка на ваксини срещу „АстраЗенека“. Причина са съобщенията за открити 20 милиона дози, складирани в Италия.

„Ако това е истина, смятам, че ЕК трябва веднага да подготви процедура срещу „АстраЗенека“. Немислимо е оттук нататък да изнасяме каквито и да било дози от нея към останалата част на света, докато дружеството не е готово да изпълни договора си с ЕС“, каза той.

Вебер също подкрепи въвеждането на по-стриктен механизъм за ограничаване на износа на ваксини от ЕС.

„Одобрявам идеята да споделяме ваксините си с останалата част от света. Но нека бъдем честни - тази останала част от света не подхожда по същия начин. Тя е егоистична и студена и ние, европейците, не трябва да бъдем наивни“, настоя германският евродепутат.

Той изтъкна, че за три месеца от ЕС във Веикобритания са изпратени повече ваксини, отколкото в Испания, която е член на Съюза. За същия период Саудитска Арабия е получила повече дози, отколкото Литва, Латвия и Естония, взети заедно.

В Република Северна Македония (РСМ) са отбелязани най-много случаи в света на глава от населението. Тази страна обаче не е получила нито една доза.

„Решенията на кого да се изпраща ваксина се взема от управителните съвети на големите дружества. Прави се само на базата на печалбите, които могат да се реализират. Не се вземат предвид държави като РСМ“, каза Вебер.

От ЕНП са категорични, че цифровото зелено удостоверение трябна да бъде одобрено възможно най-скоро. То трябва да бъде гласувано в Европарламента по0късно днес, след което да влезе в Съвета на ЕС.

Съветът е готов да направи необходимото, за да има сертификати преди намалото на лятото, увери Ана Паула Закариаш – държавен министър по европейските въпроси на Португалия, която в момента председателства Съюза.

Значително мнозинство от евродепутатите смятат, че ваксинационният сертификат е правилната стъпка. Ключът е обаче в ускоряването на ваксинирането на гражданите на ЕС.