С цитат от Евангелието на Лука по повод разделението и с акцент върху работата на изборната администрация, на която всички българи трябва да кажат „Благодаря“, като влязат в секциите за гласуване, парламентарната председателка Цвета Караянчева закри работата на 44-тото народно събрание. 

Това е първото НС от над 10 години насам, което изкара пълния си мандат.

„Всяко царство, разделено против себе си, запустява, и всеки дом, разделен против себе си - пада", сложи точката на последната си реч Караянчева.

Напомняйки преди това: „Влизаме в кампания и нека не забравяме, че след 4 април всички ние ще продължим да живеем заедно и нито мечтите, нито проблемите ще са различни на 5 април“.

Изборите за 45-о НС бяха акцентът в последното слово на председателката, която държеше да изрази „дълбока благодарност на хилядите наши сънародници, доброволци в организирането на изборите - 80 000 души изборна администрация от различни политически формации“.

„Заедно със застъпниците, наблюдателите, ще бъдат нашите гаранти за излъчване на легитимно народно представителство“, заяви тя, след което се обърна към изборната администрация: „Вие ще положите огромни усилия, ще откъснете от своето време в името на светая светих на демокрацията. Правото на всеки от нас да заяви пътя на държавата. Всички вие сте пример за истински български патриоти, защото в условията на демокрация няма по-голям патриотизъм от защитатана честността на изборите!“, заяви Караянчева

И се обърна към „сънародниците“, за да увери, че няма да има манипулации на вота:

„Скъпи сънародници, всеки глас има значение и всеки глас ще бъде честно преброен. И когато влезете в секцията, не забравяйте да кажете едно „Благодаря!“.

Преди финалната реч председателите на парламентарните групи пък четоха декларации. Някои визионерски, други критични, трети - самохвалствени.

ГЕРБ: Готова да „подаде ръка“

Със заявка, че ГЕРБ ще „подаде ръка“ за „национално единение за възстановяване на диалога“ въпреки политическите последствия, които може да понесе от това, председателката на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова каза последната дума на ГЕРБ в 44-тото народно събрание. 

Дариткова говори дълго за това как „няма партия, която да управлява сама и да е самодостатъчна“, а предизвикателствата няма да спрат и след изборите. Посочи още, че се надявала в следващия парламент да го няма „инстинктът за провеждане на конфротационна среда“, „да надскочим тяснопартийния интерес“.

Не стана ясно дали това е заявка за управленски коалиции.

В този смисъл Дариткова посочи още, че народните представители често забравяли, че не представляват само тези, които са гласували за тях, а целия народ. „Често отправяхме обиди един към друг, забравили, че обиждайки политическите си опоненти, обиждаме и тези, които са гласували за тях“.

„44-тото НС не винаги беше на нивото на различните предизвикателства“, обобщи Дариткова. 

Все пак тя посочи и няколко обединителни теми: председателството на ЕС и въвеждането на извънредното положение.

По думите ѝ "българската здравна система успя да устои на натиска и да осигури лечение на всички нуждаещи се". И това се дължало и на медиците, и на националния оперативен щаб за борба с коронавируса, който с налагането на рестриктивни мерки ни е предпазил от първата вълна на COVID-19.

На финала Дариткова благодари на всички, подкрепяли законодателството на ГЕРБ. Както и на опозицията, която със своята критичност мотивирала депутатите от ГЕРБ да бъдат „по-взискателни към себе си“, а често да си видят и грешките.

Направи и индиректна препратка към антиправителствените протести от лятото. В такива кризисни времена парламентът продължил да заседава. 

БСП: Лобизъм, корупция и конфронтация

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че депутатите от партията са изпълнили обещанието си да бъдат алтернатива и не са се поддали на предложения да участват във властта, с което да предадат вота на близо 1 млн. българи.

Тя обвини управляващите в лобизъм, корупция и конфронтация.

„Приключва 44-ото народно събрание. Почтено е, преди да даваш оценка, да започнеш от себе си. Имаме 4 достойнства в този парламент: влязохме в него с програма за промяна, държавност, борба с паралелната държава, задкулисето, досегашния модел. Още в първите дни получихме предложение да станем част от модела, да предадем почти 1 млн. българи срещу влизане във властта. Отказахме“, заяви Нинова.

И допълни, че депутатите от БСП са превърнали всички предизборни обещания и ангажменти в законопроекти - семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС за храни и лекарства и др.

„Не влязохме в скрити договорки с властта, в задкулисни плаващи мнозинства. Останахме опозиция от начало до край. Превърнахме се в алтернативата. Не на думи, а с работа. Внесохме 1323 алтернатвни предложения“, заяви Нинова.

И изтъкна, че БСП е внасяла алтернативен бюджет.

„Имахме цялостна алтернативна визия. Имаме я и сега. Тези числа и факти ни дават основание да кажем, че нашата работа като опозиция и алтернатива свършихме добре“, убедена е НИнова.

Тя обаче отбеляза, че обликът на всяко народно събрание се дава от мнозинството. Според Нинова в настоящия мандат парламентът се е превърнал в изпълнител на волята на премиера, което е грубо потъпкване на конституцията. Според Нинова много закони са били лобистки, а корупцията е била заложена в законовите текстове. Тя смята, че управяващите са наложили „стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията“. Специално изтъкна, че парламентът е влязъл в „груба конфронтация с президента“. И отбеляза, е от 19 министри 15 са били сменени, както и това, че заплатите на депутатите са се увеличавали постоянно.

„На страната са нужни визионери. Можем да възстановим държавността. Институциите да работят за хората, а не обратното. Личният ни живот да не зависи от волята на един човек. Справедливост за всички, всеки да носи отговорност пред закона. Нашият ангажимент е повече държава. Никой няма да бъде оставен сам в кризата“, каза още Нинова.

ДПС почти замълча. „Обединени патриоти“: Минутка за реклама

ДПС се отказа от декларация в пленарната зала. Но... такава се появи във фейсбук страницата на пресцентъра на партията - от името на председателя Мустафа Карадайъ.

"Най- хубавото на днешния ден, е че приключва мандатът на това Народно събрание. Днес приключва унижението на институцията Народно събрание. Самооценки като „прости“ и „безделници“, думи като „кучки“ и „тахтаби“. Гласуване на закони в нарушение на Конституцията, законите и Правилника на Народното събрание. Приемането на бюджети като подписан празен чек за изпълнителната власт, промяната на закони преди да са станали правен факт, по волята на премиера с едно телефонно обаждане. Популисткото харчене на обществени средства, с които безпринципно се трупа дълг за сметка на бъдещите поколения" - това е оценката във въпросната "непарламентарна" декларация.

Карадайъ казва още, че трябва да се сложи край на безцелното пребиваване във властта, на омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Както и на "превръщането на държавните органи и служители в слугинаж на герберизацията".

От парламентарната трибуна наместо предсавител на ДПС на заключителното заседание се качи Искрен Веселинов, съпредседател на групата на „Обединени патриоти“ (ОП). Но неговата декларация се превърна в предизборно изброяване на успехите на ОП във властта и традиционното громене на „джендъризма“ и пр.

„Тези 4 г. бяха белязани с перманентна криза, разделение и политическо противопоставяне. С война между институциите, бойкот на парламента. Единственото, което липсаваше, беше съзнание за общо бъдеще и смирение пред народа“, започна да изброява Веселинов. 

Всичко това създало у хората „чувство за свободно падане“, посочи той. И направи препратка към предстоящите избори. Сега народът щял да се насочи към нов месия. Обаче:

„Ще разпнат поредния месия на кръста на собственото си разочарование“.

Защото хубавите неща се случвали бавно и трябвало да има опит, приемственост, „историзъм“.

 

И за да илюстрира какво има предвид, зам.-председателят на ВМРО реши да изброи какво са направили ОП във властта - заради тези смислени неща търпели хулите на всякакви политически субекти и рискували своята популярност. Така бяха намесени „либерално статукво“, оградата с Турция, „джендър експериментите“, Истанбулската стратегия, Стратегията за детето, Македония. „Преодоляхме философията на постната пица“ - смята още Веселинов. 

Декларация чете и председателят на „Воля“ Веселин Марешки.

Той заяви, че партията приключва „със самочувствие и удовлетвореност своя първи мандат“.

„Опровергахме всички фалшиви новини за нас. Покзахме, че може да има различни депутати Такива, които хората искат да видят отдавна. Честни и почтени родолюбци. Да не ламтят за постове, а да се борят за залъка на народа си. Не ревнухваме, когато припознавахте за свои нашите идеи. Не ни подкрепихте, но сега сте ги превърнали в предизборни обещания“, заяви Марешки.

Той изтъкна, че „Воля“ не е внесла нито един лобистки закон.

„Бяхме лоби само на майкте, децата, семействата, образованите предприемчиви блгари. Нямаме нито едно назначение на държавен пост. Не се замесихме в нито един партиен скандал, нямаме нито един депутат дори със съмнения за корупция“, заяви Марешки.

И допълни:

„Горди сме с всички, които ни подкрепиха. Днес сме повече и по-силни. Когато оправдаеш доверието, то се множи. Народът не е електорат, а суверен, на суверена се служи. Работим 24 часа, защото идваме от реалния живот. Тук народът назначава, той ни гласува задачите, които трябва да изпълним. За собственото си добруване сме се погрижили, преди да влезем в парламента. Ако за последните 30 години всяка партия беше изпълнила поне основното си обещание, щяхме да сме с икономика като в Испания и Чехия. Партийците не знаят как се създават работни места, как се плащат заплати, данъци. Знаят само как да получават наготово. Да ги изпратим в историята. Време е българите да получт достоен жвот в собствената си страна.“

Накрая Марешки призова залата с ръкопляскане да почете лекарите, учителите и полицаите. Депутатите се вслушаха в призива му

Независимият Красимир Янков изтъкна, че парламентът е провел близо 500 заседания с идеята да докаже „колко много работят депутатите“.

„4 години с безброй безсмислени скандали. Отминати на принципа кучетата си лаят, керванът си върви. Мнозинството си гласува, не се съобразява с волята на суверена. Пожелавам на следващото народно събрание по-малко скандали, повече консенсус при вземане на решенията. Суверенът очаква народните избраници да работят и да се ръководят от интересите на народа“, каза Янков.

Според него нито една партия не поставя въпроса за корупцията, която е „смазана машина“ и „основната причина за тежкото състояние на икономиката, администрацията, доходите“.