Световните квалификации в Зона Европа започнаха с интереси резултати. Франция и Хърватия, шампионът и финалистът от предишния Мондиал, се провалиха на старта - първите записаха домакинско равенство, а вторите загубиха.

Вижте най-интересното по групи.

Група А

Португалия не спечели с разгромен резултат срещу Азербайджан, а само с 1:0. Медведев си отбеляза автогол в 37-ата. Кристиано Роналдо, който преследва световния рекорд на Али Даеи за най-много попадения за националния отбор, не успя да се разпише.

Той има 102 гола и е със седем по-назад от иранеца.

Сърбия пък трябваше да преодолее трудности с Ейре в Белград, но Александър Митрович отбеляза на два пъти в рамките на броени минути след почивката и западните ни съседи записаха 3:2.

Група D 

Ивайло Петев дебютира с 2:2 при гостуването на Босна и Херциговина на Финландия. 

Миралем Пянич даде аванс на отбора му в 55-ата, но до 78-ата Теему Пуки обърна развоя - 2:1. В 85-ата Стефанович спаси поне точката за босненците.

Изненада е равенството на Франция срещу Украйна на "Стад дьо Франс" - 1:1. Антоан Гризман донесе радост на "петлите" и техните фенове в 19-ата, но в 55-ата Кимпембе си отбеляза автогол.

Като цяло световните първенци разочароваха с играта си, а отборът на Андрий Шевченко се представи много силно.

Група Е

Тимът на Белгия се оказа в ролята на губещ срещу Уелс, но стигна до обрат и 3:1. Уилсън осигури преднина на гостите в началото, но още до 28-ата Кевин де Бройне и Торган Азар огорчиха островитяните, а след почивката се разписа и Ромелу Лукаку.

Чехия разгроми Естония, след като догонваше от 0:1 - 6:2.

Група G

Норвегия би Гибралтар с 3:0 като гост, а Черна гора едва се добра до 2:1 на терена на Латвия.

Шоуто на вечерта изнесоха Турция и Нидерландия - 4:2. Така още един от силните отбори тръгна лошо, но срещу "полумесеците" това не е изненада.

Домакините водеха с 2:0 с голове на Бурак Йълмъз до 34-ата. Малко след почивката Хакан Чалханоглу утежни положението на селекцията от "ниската земя" - 3:0.

В рамките на две минути в 75-ата и 76-ата Дейви Клаасен и Люк де Йонг върнаха надеждите на "лалетата", но драма нямаше - Йълмъз оформи хеттрика си в 81-ата от свободен удар.

Група Н

По съседски Словения би Хърватия с 1:0 с точен изстрел на Ловрич в 15-ата. И "ватрените" няма от какво да са доволни, играта им отразява резултата.

В другите мачове резултатите не изненадват. Русия стигна до 3:1 в Малта, а Кипър и Словакия направиха скучно 0:0.

Тази вечер

Вниманието ни е най-вече към "българската" група. Нашите приемат Швейцария от 19 часа, а Италия е домакин на Северна Ирландия.

На пръв поглед останалите двубои не са толкова интересни. Англия поставя начало срещу Сан Марино у дома, а Исландия поне ще опита да вгорчи старта на Германия на терена на световните шампиони от 2014 г.