След COVID-19 при някои от пациентите може да се отключи диабет.

Тези наблюдения сподели началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос по време на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. 

Мутафчийски коментира опита на ръководената от него болница при лечението на COVID-19 и каква може да е връзката с отключването на диабет. 

"В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди, дексаметазон може да се провокира неоткрит досега диабет", обясни началникът на ВМА.

"За щастие, при повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно налягане. Това са странични ефекти от лечението, съчетани с директното действие на вируса. Така си го обясняваме ние. Около три месеца след изписването този диабет изчезва - преходен е", успокои Мутафчийски.

Не точно такова е положението при по-възрастните пациенти. 

"При тях има утвърждаване на латентен диабет, неоткрит диабет, който става доста явен след боледуването и те оставата на лечение до живот", поясни още той.

Какво показва световният опит

Учени от различни страни по света смятат, че има все повече доказателства, че COVID-19 може да отключи диабет при някои пациенти, пише "Гардиън".

Проф. Франческо Рубино от "Кингс Колидж" в Лондон призовава за пълно изследване на възможната връзка между двете болести. Лекари, които отчитат ръст в случаите на диабет тип 1 и тип 2 при хора, които са прекарали COVID-19, дори смятат, че е възможно вирусът да причинява и изцяло нова форма на диабет.

Проф. Рубино обяснява, че първото подозрение за подобна връзка се поражда след разговори с колеги по Zoom и тогава се оказва, че много от тях имат подобни наблюдения. След което прави регистър, в който събира докладвани случаи на диабет след COVID-19, те са описани от над 350 лекари.

"През последните няколко месеца наблюдаваме случаи на пациенти, които или са развили диабет по време на боледуването от COVID-19, или малко след това. Започваме да мислим, че има възможна връзка между двете и вирусът може да има способността да предизвиква нарушения в захарния метаболизъм", казва Рубино.

"Според мен няма съмнение.  COVID-19 вероятно причинява нов диабет", казва пред "Гардиън" Пол Зимет, професор по диабет в австралийския университет "Монаш". "Но все още не разбираме напълно, първо - обхвата и второ - кои от нещата, за които изграждаме хипотези, са водещите фактори", добавя той.

Според една от научните хипотези Sars-CoV-2 влиза във взаимодействие с рецептор, наречен ACE-2, за да се инфилтрира в клетките на редица органи, сред тях е и панкреасът. И така вирусът може би нарушава захарния метаболизъм. Друго възможно обяснение е, че свръхсилният отговор на организма при опита да се пребори с вируса, се насочва и към собствените органи, някои от които са основни за поддържането на нормалните нива на глюкоза.

Д-р Сатиш Тирунавукарашу, изследовател в университета "Макмастър" в Канада, е изготвил анализ, който включва осем изследвания от различни страни по света за първите пет месеца на пандемията. Той и колегите му откриват 492 случая на новодиагностициран диабет сред 3711 хоспитализирани пациенти с COVID-19 - това са 14,4 на сто от тях.

Други скоршни изследвания правят в различна степен връзка между  COVID-19 и новорегистиран диабет. Изследователи в Китай, които са проследили 2469 пациенти в продължение на 6 месеца след болничното им лечение, са регистрирали 58 случая на новооткрит диабет, или това са около 2,35 на сто от случаите.

Друго изследване в Англия, чиито резултати са все още на предварителна фаза на оценяване, в което се проследяват 47 780 пациенти, прекарали COVID-19 в рамките на пет месеца след болничното им лечение, стига до извода, че 4,9 на сто от болните са били диагностицирани с новопоявил се диабет.

"Ясно виждаме хора, които преди това не са имали диабет, да го развиват", обяснява д-р Реми Рабаса-Лорет, лекар и изследовател на метаболитните нарушения към Института по клинични изследвания на Монреал, пред CTV News. "Много възможно е  COVID-19 да отключва болестта", добавя той.

Интересен факт е, че някои от пациентите, които са били заразени със SARS-CoV, който предизвика епидемията от SARS в началото на новото хилядолетие, също така развиват след това диабет, отбелязва д-р Михаил Зиберминт, ендокринолог и преподавател в "Джонс Хопкинс".

Като цяло острите вирусни инфекции могат до доведат сериозни възпаления в организма и в отговор той да произведе свързани със стреса хормони като кортизола, за да потуши инфекцията. Тези хормони могат да доведат до скок в нивата на захарта, които не спадат и след като възпалението е овладяно, отбелязва Scientific American.

В допълнение COVID пациентите често се лекуват с кортикостероиди като дексаметазон, който също може да предизвика увеличаване на нивото на захарта в кръвта. Така, че тези стероиди също може да допринасят за появата на диабет при въпросните болни. Зиберминт отбелязва, че понякога това състояние е временно и отшумява, след като спира приемът на съответните медикаменти. Понякога обаче то става хронично.

Друг факт, който също предизвиква несигурност за връзката между COVID-19 и диабета, е неяснотата колко от пациентите с коранивирусна инфекция вече са в преддиабетно състояние, което означана, че вече имат високи нива на захарта в кръвта, когато се разболяват.

"Възможно е даден пациент доста години да е в преддиабетно състояние без да го знае", добавя д-р Зиберминт. "Когато се разболее от COVID-19, инфекцията благоприятства развитието на диабет", обяснява ученият.

Специалистите не са сигурни дали такъм диабет, появил се след COVID-19, ще е постоянен или ще отшуми.

Отговори на всички тези въпроси ще трябва да се търсят в следващи изследвания.