Китайският техногигант Xiaomi води преговори с автомобилния гигант Great Wall Motors, съобщи Ройтерс. В добавка, Xiaomi е регистрирала търговските марки Xiaomi Auto и Xiaomi Automobile.

Това в голяма степен потвърждава слуховете, че технологичната компания ще започне производство на електромобили тази година. 

Новината развълнува много от почитателите на екоавтомобилите, тъй като Xiaomi е известна с бюджетните си решения - макар и в областта на смартфоните и прахосмукачките роботи - и е с добро позициониране не само в Китай, но и по света.

Същото важи в голяма степен и за Great Wall. Автомобилният гигант вече имат свои електромобили на пазара - серията Ora, от които най-евтиният е само 16 000 долара, така че и двете компании имат опит в бюджетните продукти. Макар да бе представен през 2019 г., този модел все още не е достъпен на всички международни пазари, включително и в България.

Според китайските медии работата по електромобила ще започне още преди средата на тази година, а китайските компании вече са подбрали мениджъри и събират персонал за проекта.

Очаква се автомобилът на Xiaomi да бъде директна атака срещу „бюджетния“ Tesla Model 3 и да струва около 20 хил. долара.