Словенският премиер Янез Янша се разгневи и прекъсна заседание в Европейския парламент за ситуацията с медиите в страната му, в което участваше дистанционно.

Размяната на мнения бе организирана от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Член на групата е българската социалистка Елена Йончева.

Такива заседания се водят при закрити врати, както бе наскоро и с български представители. Този път обаче бе направено изключение и то бе излъчвано пряко. Така настоя самият Янша.

Повод бе кампанията му срещу обществената новинарската агенция СПА и редица частни медии в страната. Премиерът ги нарече наскоро „национален позор“, а през лятото предложи закони, които да променят финансирането на обществените медии. Той често отправя нападки срещу медии и журналисти в Туитър.

Самият Янша в изложението си се похвали, че се опитва да привлече ЕП към диалог за върховенството на закона, демокрацията и свободата на медиите в Словения още от 1987 г. Тогава обаче това не било възможно, тъй като страната била част от Югославия. 

„Не е тайна, че в Словения имаме проблеми с върховенството на закона, както е със свободата на медиите. Разбира се, имаме различни гледни точки, когато става дума за тези въпроси, а единствената обективна мярка са фактите“, каза премиерът, който се включи чрез видеоконференция.

След което покани евродепутатите от монитовринговата група да посетят страната му за една седмица. Но за да видят какво стана в медийното пространство, те ще имат нужда от добър преводач.

„И тогава много бързо ще стане ясно какво става в Словения и ще видите, че картината е съвсем различна от тази, които някои хора се опитват на нарисуват тук“, увери Янез Янша.

Той поиска да бъде пуснат 16-минутен видеоклип, който според него обяснява как стоят нещата в страната му. Председателят на групата София ин 'т Велд категорично отказа, като изтъкна два довода – технически причини и че не е прието това да се прави при пряко излъчване.

Янша на няколко пъти настоя записът да бъде пуснат. След като и редица евродепутати скочиха срещу него, той се изключи от участие. Така София ин 'т Велд обяви заседанието за прекратено.

„Премиерът на Словения атакува свободата на медиите, дори тръгва на война с медиите“, каза по време на изслушването Елена Йончева.

И продължи:

„Ще ви кажа от собствен опит докъде води този път – до дъното на всяка класация по борба с корупцията и свобода на медиите и редовно нападение срещу журналистите, а също в Туитър.

Виждам, че тези атаки са още по-открити и агресивни, когато става дума за журналистки. Трябват ни отговори от словенския премиер. Каква е целта на тези туитове и каква е ролята на разследващите журналисти в Словения. Чакаме тези отговори.“

Мониторинговата група разпространи изявление, в което изразява съжаление от постъпката на Янез Янша. Изпратеният от него запис е раздаден на нейните членове след прекъсването на заседанието и ще влезе в досието, посветено на словенския случай.

Групата изслуша досега на два пъти български представители. През август 2020 г. бе поканен премиерът Бойко Борисов. Той обаче не участва, а прати вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.