В началото на последната седмица от изборната кампания ситуацията с основните политически играчи е непроменена. ГЕРБ води пред БСП, трета е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, следвани от ДПС. Подкрепата за „Демократична България“ е замръзнала от началото на надпреварата и коалицията не успява да добави повече електорална тежест. Двете формации, които са на крачка от влизане в парламента, са „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО. Расте броят на хората, които се отказват да гласуват на 4 април.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“.

То е проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната, в периода 18–25 март 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното проучване на „Маркет линкс“ 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Според социолога Добромир Живков от „Маркет линкс“ е вероятно протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. Според него тези нагласи са неустойчиви и може да повишат резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

По думите на Живков пандемията може да повлияе на резултата от вота. Той цитира данни, според които всеки трети анкетиран смята, че изборите трябва да бъдат отложени.
Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни той пред бТВ.

Последният парламент бе разпуснат при изключителни ниски нива на доверие. И според Добромир Живков това е проблем, защото „доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения“.

Добромир Живков добави, че липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление.