Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посетят Турция на 6 април. Те ще разговарят с президента Реджеп Ердоган.

Новината съобщи в туитър говорителят на Съвета Баренд Лейтс.

За предстоящата визита се заговори преди десетина дни. Тогава бе съобщено, че посещението може да се осъществи след Европейския съвет на 25 и 26 март.

На срещата си миналата седмица ръководителите на страните членки изразиха готовност ЕС да продължи сътрудничеството си с Турция по въпросите на миграцията, опазването на границите, здравеопазването и борбата с тероризма. През юли Брюксел ще реши дали да задълбочи връзките си с Анкара и се надява дотогава тя да продължи с усилията за успокояване на напрежението в Източното Средиземноморие. ЕС е готов да бъде наблюдател в по-нататъшни преговори за Кипър под егидата на ООН.

Лидерите на държавите от ЕС призоваха Европейската комисия да представи на Съвета предложение за продължаване на финансирането в помощ на близо 4 милиона сирийски бежанци, приютени в Турция. Очакванията са Анкара да продължи да прилага споразумението за миграцията и да възобнови обратния прием на мигранти, достигнали Европа през турска територия.