„ЕС е мирен проект. Ако днес живеем в мир, свобода и благоденствие, това е, защото преди 76 години безброй американци дебаркираха на нашите брегове. Те се бориха за нашите свобода, справедливост и демокрация. И толкова много загинаха в името на свободата.“

С тези думи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обърна към американския президент Джо Байдън.

Късно вчера Байдън участва във видеоконференция с ръководителите на страните от ЕС. За първи път от 11 години насам в такъв форум участва американски лидер. През 2010 г. Барак Обама бе на срещата ЕС – САЩ.

Мишел не се ограничи с тази историческа ретроспекция.

„След зверствата през Втората световна война работихме заедно за изграждането на основан на правила международен ред. В продължение на десетилетия този ред бе отхвърлян от СССР. Те наложиха свои правила и заплашваха с груба сила тези, които се съпротивляваха. Когато съветската империя се срина, вярвахме в т.нар. Край на историята (става дума за книгата „Краят на историята и последният човек“ на Франсис Фукуяма – б.р.), в окончателната победа на демокрацията.

Но 30 години по-късно знаем, че сбъркахме за всеобщата победа на либералната демокрация. Авторитарните тенденции се превърнаха в нови модели. Те смачкаха правилата, като използваха нови инструменти – дезинформацията, кибер и хибридните заплахи, за да атакуват демокрациите и отвън, и отвътре. Те заплашват демокрацията поне колкото режимите от времето на Студената война“, заяви Мишел.

По тази причина НАТО остава крайъгълен камък на сигурността. Мишел допълни, че европейците са решени да поемат своята част от тежестта.

Той отново приветства Америка със „завръщането“ ѝ след победата на Байдън.

Брюксел и Вашингтон имат много общи теми. Главен приоритет обаче е борбата с пандемията от COVID-19. Още повече, САЩ и ЕС са двата най-големи световни производителя на ваксини.

Байдън е потвърдил ангажимента си за съживяване на отношенията между САЩ и ЕС, се казва в съобщение на Белия дом. Той изтъкнал, че силен Европейски съюз е в интерес на страната му, и припомнил техните общи демократични ценности и най-голямото търговско и инвестиционно партньорство в света.

Президентът призовал за сътрудничество по общи предизвикателства, като борбата с COVID-19 и климатичните промени, задълбочаването на икономическите връзки и необходимостта да се гарантира, че правилата ще бъдат определяни от демокрации, а не от автокрации.

САЩ желаят да работят заедно с ЕС по външнополитически въпроси от взаимен интерес, включително Китай и Русия, както и Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

Русия не бе сред ключовите теми, както бе планирано предварително. Въпросът бе отложен до следващата физическа среща между ръководителите на страните членки.

За сметка на това бе отделено специално внимание на Турция. В изявлението си от срещата на върха европейските лидери изразиха готовност ЕС да продължи сътрудничеството си със страната по въпросите на миграцията, опазването на границите, здравеопазването и борбата с тероризма.

Брюксел ще реши през юни дали да задълбочи връзките си с Анкара и се надява дотогава тя да продължи с усилията за успокояване на напрежението в Източното Средиземноморие. ЕС е готов да бъде наблюдател в по-нататъшни преговори за Кипър под егидата на ООН.

Съюзът оценява факта, че Турция е приела около 4 милиона сирийски бежанци. Лидерите призовават Еврокомисията да представи на Съвета предложение за продължаване на финансирането за тези хора в Турция, а също така в Йордания, Ливан и други части на региона.

Очакванията са Анкара да продължи да прилага споразумението за миграцията и да възобнови обратния прием на мигранти, достигнали Европа през нейна територия.