Борис Джонсън призова днес британците да излязат навън и "да се забавляват", след като ограниченията на локдауна бяха разхлабени и Англия е напът да отвори магазините, кръчмите и ресторантите след две седмици, пише днес в. "Таймс".  

Министър председателят каза, че не е видял нищо в последните коронавирусни данни, "което би ни накарало да се отклоним от пътната карта" , но призова хората да спазват правилата и "за останат смирени пред лицето на природата".

Джонсън каза, че е "стахотно да видиш", че случаите падат до нива, невиждани от септември, като средният им брой седмично е най-малкият от 21 септември насам. Починалите и хоспитализираните са там, където са били през октомври и броят им продължава бързо да пада, каза Джонсън. Всичко 23 смъртни случаи са докладвани вчера, два от които са в Лондон. 

Докато през изминалите три месеца на локдаун британците трябваше да стоят у дома, сега те са призовани да не напускат местната си общност, отбелязва Асошиейтед прес.

От вчера англичаните могат да се срещат на групи по шест души и да започнат пак спортуват - например баскетбол, тенис и голф. Подобни стъпки предприеха Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Всяка от частите на Обединеното кралство сама определя мерките си.

Повечето бизнеси, които не са от жизнено значение, за момента остават затворени, заедно с кръчмите, ресторантите, фитнесзалите, кината, театрите, правителството плаща заплатите на освободените работници.

Обединеното кралство досега е регистрирало над 126 000 умрели от COVID-19 - най-високия абсолютен брой жертви в Европа, припомня АП. Страната е регистрирала над 4,3 милиона случаи на коронавирус от началото на пандемията.

Експерти предупреждават, че разхлабването на мерките не означава, че опасността е отминала и че "работата е свършена".

През изтеклите 12 месеца Обединеното кралство преживя три локдауна. АП отбелязва, че те са имали преобладаваща подкрепа сред населението, но че са имали и гласовита опозиция, дори сред самите управляващи консерватори, според някои от които икономическата, политическата и психологическата цена на затварянията е била по-голяма от ползите.

Вече 30 милиона британци, 57% от възрастното население, са ваксинирани поне с една игла по данни на правителството от неделя. Втора игла са получили 7% от възрастните в Обединеното кралство. Целта е до юли цялото население над 18-годишна възраст да бъде инжектирано поне веднъж, като вторите инжекции следват 12 седмици след първите.