Нови случаи на необичайни тромби, довели до смърт след ваксинация с Астра Зенека, регистрира германският институт „Паул Ерлих“. Става дума 21 случая, като 7 от пострадалите са починали. Досега  Германия е ваксинирала 2,27 милиона души с Астра Зенека.

В имейл на Института "Паул Ерлих" до Асошиейтед прес се казва, че седем души с тромби са починали.

Появата на необичайна форма тромби у някои ваксинирани накара няколко европейски държави временно да спрат по-рано този месец употребата на препарата на "АстраЗенека" срещу коронавируса. След експертен преглед медицинският регулатор на ЕС констатира, че рисковете от евентуалните странични ефекти трябва да бъдат включени в листовките с информация за ваксината. Повечето страни от ЕС подновиха прилагането на ваксината на "АстраЗенека".

Според съобщението на Института "Паул Ерлих" тези 21 случая са регистрирани преди 25 март, като в 12 от тях кръвната картина на пациентите е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити. Деветнайсет от случаите са при жени на възраст от 20 до 63 години, а два са при мъже на 36 и 57 години.

През периода, проучен от Института "Паул Ерлих", в Германия са били поставени около 2,27 млн. първи дози от "АстраЗенека".

Заради новите случаи Германия реши да не слага тази ваксина на жени, по-млади от 55 години.

Продължава работата на фармацевтичните фирми в света по разработване на нови ваксини срещу Covid-19.

Германската Ribboxx Pharmaceuticals съобщи днес, че е разработила ваксина, която ще се поставя като спрей за нос. Тя ще е готова до една година, най-късно до 18 месеца. Ваксината може да се съхранява в хладилник н аминус 4 градуса до три години. Ваксината е в послед стадий на изпитания и досега е доказала ефективността си.

Окуражителна новина дойде от САЩ. Последните изследвания на mRNA-ваксините показват, че тя защитава от разпространение на вируса и ваксинираните не са негов преносител. Това ще помогне за прекъсване на веригите на зараза в света.