Съд в германския град Майнц отхвърли иска на зъболекарка срещу „Астра Зенека“, която обвини фармацевтичния концерн, че е оглушала с едното ухо след поставяне на ваксина срещу Covid-19.

Три дни след като била ваксинирана, 40-годишната жена вече не чувала дясното си ухо. Жената от Майнц е убедена, че ваксината е причината за здравословните ѝ проблеми, затова е завела дело в съда с иск за150 000 евро обезщетение и компенсации от производителя на ваксината.

В началото на съдебния процес през юни представителите на „Астра Зенека“ са заявили, че все още не е доказано в нито едно проучване, че увреждането на слуха е страничен ефект от ваксинацията. Адвокатът на ищцата е контрирал, че разполага с експертно становище, което изключва други причини освен ваксинацията. Защитникът нареча решението на Областния съд в Майнц "грешка в преценката". Мотивите ще бъдат представени в писмен вид, а ищецът ще трябва да понесе разноските по делото, постанови съдията по гражданското дело в Майнц.

Ищцата заяви, че съдебното решение е "шамар за всички засегнати". Тя обяви пред медиите, че ще обжалва. След това жалбата ще трябва да бъде разгледана от Висшия областен съд в Кобленц.

Делото се смяташе за знаме на антиваксърското движение и се очаваше то да стане повод за стотици жалби от ваксините.