Руският опозиционер Алексей Навални обяви днес гладна стачка в затвора, заявявайки във Фейсбук и в Инстаграм, че това е останал единственият му начин да накара властите да допуснат до него лекар специалист, който да го прегледа.

Главният критик на руския президент Владимир Путин е с влошено здраве от повече от месец. Миналата седмица неговите адвокати съобщиха, че той има силни болки в гърба и е загубил чувствителност в части от десния си крак. Днес той пише, че болката вече е преминала и в краката и че не чувства и части от левия си крак.

"Обявих гладна стачка с искането да бъде изпълнен законът и да бъде пуснат при мене повиканият лекар... Така че лежа гладен, но все още с два крака", написа политикът в социалните мрежи.

 
Навални излежава присъда от 2 години и 7 месеца лишаване от свобода в Изправителната колония №2 в Покров, Владимирска област, на 85 км източно от Москва. Той има статут на "склонен към бягство",  който оспорва в жалба до прокуратурата, защото заради това е подложен и на всекидневно лишаване от сън. По осем пъти нощем тъмничар го буди и го снима, докладвайки, че затворникът не е избягал.
 
Миналата седмица в. "Комерсант" цитира невролог, според когото животът на Навални не е в опасност, но може да се наложи той да бъде опериран. В същото време Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че опозиционерът е бил прегледан и състоянието му се оценява като "задоволително". Самият той твърди, че в затвора го лекуват неадекватно - с ибупрофен.
 
"Кой лежи в халат, плешив, с очила на леглото с Библия в ръце? Това съм аз", пише Навални във Фейсбук. "С Библията, защото това е единствената книга, която можах да получа за три седмици. И на леглото (супер скандално нарушение на правилата), защото обявих гладна стачка. Е, какво да се прави? Имам право да отида на лекар и да получавам лекарства. Но тъпо не ми позволяват. Болката в гърба се премести в крака. Части на десния и сега левият ми крак са загубили чувствителност. Майтап, майтап, но това вече ме напряга".

Почему заключенные объявляют голодовки? Этот вопрос беспокоит только тех, кто заключенным не был. Это снаружи все...

Публикувахте от Алексей Навальный в Сряда, 31 март 2021 г.
"Дявол го взел десният ми крак, Александър Александрович", пише Навални в заявление от сряда до Александър Калашников, началник на ФСИН. "Ще мина някак си и с един.  Но да се лишавам и от двата си крака не ми се иска. Това ще бъде несправедливо: всички имат по два, а аз - нито един. А като отчетем и това, че неотдавна сътрудници на ФСБ (Федералната служба за сигурност - б.р.) се опитваха да ме убият с химическо оръжие, но държавната медицина обяви това за “нарушение на обмяната на веществата”,  мене - както се казва - ме терзаят смутни съмнения относно причините за заболяването и перспективите за оздравяване".
Навални беше арестуван, веднага след като пристигна със самолет на летище Шереметиево край Москва на 17 януари т. г. Той пристигна от Германия, където се лекува пет месеца, след като миналия август беше отровен в родината си с нервнопаралитичния агент новичок. Руски съд трансформира в ефективна негова условна присъда за измама от 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург беше обявил тази присъда за незаконна и наредил на Русия да изплати на Навални обезщетение. Съдът в Москва отказа да изпълни решението на съда в Страсбург, макар то да е обвързващо за Русия, защото тя членува в Съвета на Европа.