ГЕРБ остава първа политическа сила с 28,6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Увеличава се дистанцията между първите две партии. Това се дължи на лека ерозия в подкрепата за БСП (21,8%).

Това сочат данните от последното преди парламентарните избори изследване на агенция „Тренд“.

Графика в голям размер

Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС със съответно 12,6% и 12,4%. Симпатизантите на Движението са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на привържениците на партията на Слави Трифонов.

Пета политическа сила остава „Демократична България“ с 5.9%. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“, като формацията стига до подкрепа от 4,8%. ВМРО (4,3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание, смятат от „Тренд“.

Графика в голям размер

Въпреки че се регистрира ръст в рамките на кампанията в стойностите на Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“, с резултат от 3,2% тя към момента остава под парламентарната бариера.

По-надолу следват „Възраждане“ с 1.6%, АБВ с 1,1% и Републиканци за България с 1,1%.

Сред заявилите, че ще гласуват, 15% все още се колебаят за кого, докато 85% вече са решили.

47% от всички запитани декларират, че ще пуснат бюлетина, докато малко под една пета се колебаят.

"Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността и можем да очакваме между 2,5 и 2, 9 млн. български граждани да упражнят правото си на глас", отбелязват от "Тренд".

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на Nova Broadcasting Group. То е осъществено между 26 и 30 март, проведени са 1005 ефективни интервюта  с респонденти на и над 18 г. Методът е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".