Папа Франциск призова днес във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу COVID-19, особено за бедните страни. 

Той нарече „скандални“ въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата „Свети Петър“ вместо огромни тълпи вътре и отвън на едноименния площад.

След като отслужи литургия, Франциск прочете посланието си „Към града и света“, в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

„Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално“, заяви папата.

В базиликата „Свети Петър“ присъстваха само около 200 души. Литургията започна два часа по-рано от обикновено, за да може участниците да се приберат у дома преди 22 часа – вечерния час в Италия, където са наложени строги ограничения по време на празниците.

В проповедта си папата припомни, че в мрачните месеци на пандемията хората трябва да се вслушат в посланието, носено от Исус, който ги приканва никога да не губят надежда. Папа Франциск призова хората да се грижат за най-нуждаещите се, цитираха го от БНР.