Когато по време на своята кампания новоизбраният американски президент Джо Байдън предлагаше да вдигне рязко ставката за облагане на корпоративните доходи в САЩ, останалият свят цъкаше с език и наблюдаваше - едни, предимно от ляво на политическия спектър, се радваха и аплодираха, а други, предимно вдясно, обясняваха, че това е фискално самоубийство и то по време на пандемия. 

Сега обаче се оказва, че централното финансово ръководство на най-мощната световна икономика, смята да включи активно в дебата всички държави по света. Как? Като поиска въвеждането на световен минимален корпоративен данък. Предложението за това, което реално е стара идея, дойде не от кой да е, а от финансовия министър Джанет Йелън. Тя заяви, че ще настоява пред правителствата за въвеждането на механизма, пише по-рано WSJ. Трябва да се има предвид, че засега се имат предвид само така наречените мултинационални компании"

Причината е много проста - президентът Байдън иска да повиши корпоративния данък в САЩ от 21% на 28%, като дори смята да сложи минимален данък върху чуждестранните доходи на местните компании от 21%. Именно така би трябвало да се финансира и новият проект за отпускането на 2,3 трилиона долара за инфраструктура, който той лансира наскоро. Този план обаче ще превърне САЩ в една от страните с най-висок налог в света.

Разбира се, това води след себе си и апокалиптични прогнози. Така американският адрес на компаниите ще се превърне в основен недостатък, а данъчното предимство на фирми, регистрирани в страни с по-либерален подход към налозите, ще бъде огромно. Някои десни анализатори дори предполагат, че Байдън може да предизвика процес по изкупуване на активите на американските фирми от чужди капитали. 

Ако обаче има световен минимален данък, макар и точното число да не се споменава, то това означава, че държави като Ирландия например, които дават възможност за практическо освобождаване от плащането, няма да имат такова предимство. И дори минималният данък да не е на равнището на щатския, поне разликите няма да бъдат чак толкова големи, че да страда местният бизнес. 

Разбира се, идеята засега е само идея и преговорите по темата ще бъдат изключително сложни, най-малкото защото има десетки държави в света, чиито най-голям капитал са именно данъчните им системи. Ясно е обаче, че генерално светът се движи към затягане на облагането на доходите. Не само в САЩ, но и в Европа.