Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) представи в сряда заключението си, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и "Ваксзеврия" - ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека".

Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината, и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. Повечето случаи са при жени под 60-годишна възраст.

Европейският регулатор не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.

Агенцията призовава хората, които имат съмнения за нежелани последици от ваксината незабавно да се обърнат към лекар. Това трябва да се направи при някой от следните симптоми: задух, болки в гръдния кош, подуване на краката, постоянни болки в корема, силно и нестихващо главоболие или замъглено зрение и малки петна от кръв под кожата край мястото на инжекцията.

Потвърждава се, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт.

Оценката се основава на разглеждането на 62 случая, от които 18 са завършили със смърт. Те са сред общо около 25 милиона ваксинирани в Европейската икономическа общност и Великобритания.

Регулаторът отново повтаря становището си, че ползите от препарата са повече от вредите.

Обръща се внимание, че при тромбози трябва да се действа бързо., съветва се лекарите да наблюдават хората внимателно след ваксина.

Според ЕАЛ е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината.

Веднага след като регулаторът представи заключенията си, бе свикана видеоконференция на здравните министри от страните членки на ЕС.