Колегиумът на Европейската прокуратура назначи днес трима делегирани прокурори от България.

Други четирима от предложените от страната ни обвинители са били отхвърлени. 

Това се казва в разпространено съобщение на Европейската трокуратура, оглавявана от Лаура Кодруца Кьовеши. Засега не става ясно каква е съдбата на останалите трима до общата бройка от 10 - колкото предложи българският Висш съдебен съвет.

След което дори се пообиди на институцията на Кьовеши и й прати допалнителни разяснения... 

Назначените са Димитър Беличев (окръжна прокуратура Пловдив, който обаче е и командирован в ОЛАФ), Бойко Калфин (ОП-Кюстендил) и Светлана Шопова-Колева (Софийска градска прокуратура) съобщиха от Европейската прокуратура за Клуб Z.

Прави впечатление, че те са само прокурори и само от окръжно ниво. Точно в такава посока бяха и забележките на Кьовеши.

Клуб Z припомня, че макар прокурорската колегия да бе силно възмутена, и да заяви, че изобщо не отговаряло на истината, че има отхвърлени български кандидати, Европрокуратурата изрази недоумение именно, че се предлагат прокурори от ниско ниво, освен това и следователи (които никога не са пледирали в зала), а сред избраните имаше и съдия - Христо Крачунов, който обаче гледа... граждански дела. 

Отхвърлените кандидати не изпълняват критериите на член 17(2) на регламента за Прокуратурата, се казва в съобщението. Този член гласи следното:

"От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи."

Също така днес Колегиумът е назначил по двама делегирани прокурори от Чехия и Хърватия. Така броят им става общо 40.

Обвинителите, които ще бъдат одобрени, ще провеждат в България разследвания като представители на Европейската прокуратура.

Преди месец стана ясно, че Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за 7 от 10-те кандидати за делегирани прокурори от България. Според изданието „Юрактив“, институцията е уведомила Министерството на правосъдието в София, че има забележки по отношение на въпросните кандидати.

Изглежда, че назначените днес български представители са тримата, за които не е искана такава информация. По това може да се съди от данните, които ни предоставиха от Европейската прокуратура.

Оттам отказаха да съобщят имената на четиримата отхвърлени български кандидати. Но изтъкнаха, че без да бъдат подлагани на съмнение техните професионализъм и независимост, Колегиумът е стигнал до заключението, че по време на кариерата им те не са били в позицията да натрупат необходимия прокурорски опит, който е ключова част от съответния практически опит за европейски прокурор. Заеманите от тях позиции в българското правосъдие не им позволяват да доведат дело до съд, да представят пледоарии и да упражняват наличните юридически средства в наказателното преследване в съответствие с националното законодателство.

От други трима български кандидати е поискана допълнителна информация за пректичмеския им опит. След като бъдат получени отговори, кандидатурите им ще бъсат оценени от съответните работни групи в Европейската прокуратура.