Французите, които са под 55 години и са били ваксинирани първо с АстраЗенека", да бъдат имунизирани при втора доза с иРНК препарат. Това решение ще вземат днес здравните власти на страната. Новината съобщи френският министър на здравеопазването Оливие Веран, информира "Ройтерс".

Веран обясни пред радио RTL , че това е предпазна мярка, която може да се промени във времето с натрупването на повече информация за ваксината на "АстраЗенека".

Той добави, че Франция ще продължи да насърчава употребата на т. нар. Оскфордска ваксина.

В страната, както и в целия ЕС, са одобрени за употреба два иРНК препарата - на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна".

Франция вече взе решение ваксината на "АстраЗенека" да се прилага само при хора над 55 г.

Доверието в този препарат спадна в Европа след регистрираните след имунизация случаи на тромбози, някои от които завършили със смърт.

В сряда Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че има връзка между двете събития. Предположението е, че вероятно става дума за специфична имунна реакция при някои хора. Засегнатите са преимуществено на по-млада възраст, както и повече жени.

Българските власти засега се ограничиха до препоръка жените под 60 г. да предпочитат друга ваксина, а ако имат данни за рискови фактори, да се избягва при тях имунизацията с "АстраЗенека".

В четвъртък здравният министър Костадин Ангелов отговори, че науката не се е произнесла и няма изследвания, на въпрос за възможността хората с първа доза от Оксфордската ваксина да получат втора от друг препарат. В България засега е прието, че слагането на втората доза от препарата на "АстраЗенека" ще се отложи възможно най-дълго, а в това време ще се чакат резултатите от още проучвания.