Здравните власти на Франция в петък разрешиха отново употребата на ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19, но с препоръката тя да бъде прилагана само при над 55-годишните, съобщи АФП. Причината за това ново ограничение са съобщения от различни европейски страни за случаи на тромбоза (някои завършили със смърт) при по-млади хора. Франция беше сред държавите, които спряха временно ваксинацията с препарата на "АстраЗенека". В четвъртък от Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище, че ползите от прилагането на тази ваксина са повече от евентуалните вреди и че тя е безопасна.


 

Според аргументацията на френските здравни власти случаите на тромбоза са били регистрирани само при хора под 55-годишна възраст.

Премиерът на страната Жан Кастекс, самият той на 55 г., беше имунизиран точно днес в опит да се възвърне изгубеното доверие в продукта.

Препоръката за възрастовото ограничение дойде първо от HAS (Haut autorité de Santé - Висшия здравен орган), но по-късно френският здравен министър Оливие Веран потвърди чрез съобщение в туитър, че правителството, както обикновено, ще се съобрази с мнението на експертите.

Прилагането на ваксината на "АстраЗенека" във Франция мина през няколко етапа, а препоръките са взаимопротиворечащи си. Отначало тя беше одобрена за хора под 65 г., на 2 март беше дадено разрешение да се прилага до 74 г. Сега има нов обрат, при който продуктът вече е по-малко добър за по-млади хора.

"Възрастта е основният рисков фактор хората да развият остра форма на тромбоза", каза в петък на пресконференция Доменик льо Гулюдек, президент на HAS.

Тя добави, че за младите хора има алтернативи като имаше предвид препаратите на "Пфайзер" и на "Модерна". Доставките на четвъртата одобрена наскоро от ЕС ваксина - на "Янсен" - все още не са започнали. 

Засега не е ясно какво ще стане с хората под 55 г., които вече имат първа доза от продукта на "АстраЗенека". По техния случай здравният орган все още не е готов със становище.

Имунизацията на френския премиер беше предавана на живо, като той обясни, че не е почувствал нищо, въпреки че бил малко чувствителен към болка, 

Кастекс е на 55 г. и няма придружаващи заболявания, затова чак сега му идва редът за ваксинация. Самият той обаче обясни, че се имунизира днес, за да убеди френските граждани да не се притесняват.

Към момента малко над 1,4 млн. французи са получили първа доза от препарата на "АстраЗенека", но не е ясно колко от тях са под 55 г.

Дания, Норвегия и Швеция засега няма да ваксинират с "АстраЗенека"

Според учени от университета на Осло основната причина за тежки случаи на тромбоза може би е много силен имунен отговор при някои хора. До подобен извод достигнаха и германски изследователи.

Преди дни трима норвежки медици под 50-годишна възраст бяха приети в болница с тежка тромбоза, след като са били имунизирани с ваксината. Единият от тримата по-късно почина. 

На този фон Дания, Швеция и Норвегия обявиха в петък, че им трябва още време да решат, дали да използват ваксината на "АстраЗенека", предаде Ройтерс, съобщава БТА.

"Трябва ни време, за да вникнем в нещата", обясни пред журналисти директорът на Датската медицинска агенция Сьорен Брострьом.

Няколко европейски страни миналата седмица спряха използването на ваксината след съобщения за редки случаи на кръвни съсиреци при някои от ваксинираните с нея. Почти дузина от тях днес подновиха имунизациите по препоръка на Европейската агенция по лекарствата.

"Това не променя факта, че въз основа на принципа на предпазливостта продължаваме да спираме ваксинацията с нея, защото трябва да вникним в нещата, за да можем със сигурност да твърдим, че препоръчваме ваксината", смята Бромстрьом.

Здравните власти в трите скандинавски държави отлагат решението за използването на ваксината на "АстраЗенека" за следващата седмица. 

В четвъртък Датската медицинска агенция съобщи, че в страната са регистрирани общо 10 случая на тромбоза, след като хората са били ваксинирани с препарата на "АстраЗенека", съобщи The Local.

От здравния орган подчертаха, че засега няма установена връзка между ваксината и съсиреците. 

"Не може да се стигне до заключение към момента дали има връзка с ваксината, защото случаите не са напълно проучени", се казва в съобщението оттам. 

В Дания ваксинираните с поне една доза от препарата на "АстраЗенека" са 140 хил. души.