Техеран обвини Израел за кибератаката през този уикенд срещу иранско ядрено съоръжение, като я определи за "дързък акт на ядрен тероризъм на иранска земя", предаде "Вашингтон пост". Вчера израелски медии съобщиха, че Мосад стои зад нападението, а лидерите на страната нито отрекоха, нито потвърдиха твърдението.

Иранските власти съобщиха в неделя за мистериозен проблем в електроснабдяването на завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз. Подозрението веднага падна върху Израел, който от години се бори срещу ядрената програма на Техеран.

В коментари, цитирани от иранската държавна агенция IRNA в понеделник, иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обвини Израел за нападението, заявявайки, че "ционистите искат да отмъстят на иранския народ за успеха му в отмяната на потисническите санкции, но ние няма да го позволим и ние на свой ред ще отмъстим на самите ционисти".

В неделя израелското обществено радио KAN съобщи, че Израел стои зад кибератаката срещу Натанз и че "Мосад е замесен", позовавайки се на неназовани израелски и американски разузнавателни източници. Източниците твърдят, че щетите върху центрофугите на мястото в резултат на атаката са "значителни". Твърденията не можеха да бъдат потвърдени веднага, но иранските власти признаха, че центрофугите са повредени, което ще забави усилията по обогатяването на урана.

В брифинг Саид Хатибзаде, говорител на иранското външно министерство, нарече атаката срещу Натанз "дързък акт на ядрен тероризъм на иранска земя" и "престъпление срещу човечеството, каквито израелският режим извършва от години наред". Няма данни за жертви или ядрено замърсяване, но е можело да настъпи "катастрофална ситуация", добави той.

Хатибзаде посочи, че някои от по-старото поколение центрофуги са повредени, но увери ще бъдат заменени с по-нови.

В събота в съоръжението в Натанз бяха тествани нови по-модерни центрофуги с капацитет за рафиниране на уран с много по-бързи темпове.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън заяви, че "сме забелязали съобщенията за инцидент в ядреното съоръжение в Натанз в Иран".

"Съединените щати не участваха и няма какво да добавим към спекулациите за причините."

Предполагаемата атака се е случила по-малко от седмица, след като САЩ и Иран участваха на преговори във Виена, чиято цел е да съживят ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и шест световни сили. Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от сделката през 2018 г. и наложи стотици нови санкции срещу ислямската република.

Иран настоява, че все още се е ангажирал със споразумението, но заяви, че постепенно ще се откаже от някои елементи на сделката и посочи, че е увеличил както количеството, така и качеството на своя обогатен уран.

Деликатните преговори във Виена, организирани от европейските сили, се опитват да открият формула, която да отмени санкциите на САЩ, като същевременно принуди Иран да спазва всички клаузи на споразумението.

Ескалацията между Израел и Иран може да застраши това, което Вашингтон и Техеран възприемат за скромен напредък в преговорите. Израел категорично се противопоставя на ядреното споразумение.

Миналата седмица експлозия, която повреди ирански кораб в Червено море, стана само часове преди Иран и САЩ да започнат преговорите във Виена. През юли имаше и мистериозна експлозия в съоръжението в Натанц, което иранците също определиха като саботаж.

ЕС: Да се отхвърлят опитите за подкопаване на споразумението

Инцидентът в Натанз трябва да се изясни напълно, заяви Петер Стано – говорител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Той изтъкна, че това се случва на фона на опитите да бъде възстановено ядреното споразумение с Ислямската република. Според него всякакви опити за подкопаването му трябва да бъдат изцяло отхвърлени.

„Всички въпроси, свързани с иранската ядрена програма, трябва да се решават по дипломатически път, тъй като няма друга устойчива алтернатива“, допълни Стано.